Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
LST-CTA

Astrofizičari na sastanku u Rijeci: Raspravljaju o razvoju najvećih teleskopa na svijetu

Druženje u riječkom Peek&Pokeu poslužilo je kao uvod u sastanak 66 astrofizičara iz cijelog svijeta
Druženje u riječkom Peek&Pokeu poslužilo je kao uvod u sastanak 66 astrofizičara iz cijelog svijeta
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 17:15 2019-07-09T17:15:35+02:00

RIJEKA Ovog tjedna Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci domaćin je sastanka međunarodne kolaboracije LST-CTA. U sklopu višednevnog sastanka znanstvenici međunarodne kolaboracije LST-CTA raspravljat će o razvoju najvećih teleskopa na svijetu za mjerenje gama-zračenja iz svemira, Čerenkovljevih teleskopa LST (Large Size Telescope) budućeg gama-opservatorija CTA (Cherenkov Telescope Array).

Uvod u sastanak u kojem će sudjelovati 66 znanstvenika iz kolaboracije te gosti predavači, bilo je neformalno druženje sudionika održano u ponedjeljak navečer u riječkom Muzeju informatike Peek&Pokeu.

– Sudionike kolaboracije odlučili smo dočekati upravo u Peek&Pokeu zbog toga što je ovo vrlo zanimljiva lokacija za njih između ostalog i zbog toga što su mnogi od njih bili pioniri programiranja još u doba bušenih kartica, otkrila nam je izv. prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, inače predstavnica Hrvatske u Upravnom odboru međunarodne kolaboracije LST.

Prošle je godine svečano inaguriran prototip LST-1 na kanarskom otoku La Palmi te je sad u tijeku testiranje prototipa, i konstrukcija preostalih teleskopa LST namijenjenih za CTA-N na La Palmi i CTA-S u Čileu. Hrvatska je jedna od 10 zemalja članica kolaboracije LST-CTA, uz Japan, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Francusku, Indiju, Poljsku, Švedsku i Brazil. Grupa s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci doprinosi projektu razvojem računalnih simulacija pomoću superračunala Bura.

– Ova kolaboracija izrađuje najveći gama-teleskop na svijetu u sklopu budućeg gama-opservatorija CTA koji će mjeriti gama-zračenje koje dolazi s dalekih objekata u svemiru, a sličan je projektu teleskopa MAGIC na kojem naša grupa radi već više od 10 godina i na kojem smo imali dosta zanimljivih otkrića vezanih uz strukturu svemira, supermasivne crne rupe, supernove i slično.

Specifičnost ovog projekta je ne samo u tome što ćemo imati puno moćniji opservatorij za mjerenje gama-zračenja od svih koji sada postoje u svijetu, nego i to što kroz razvoj tako zahtjevnog instrumenta razvijamo tehnologije koje su primjenjive i u drugim sferama, npr. u medicini, fizici okoliša i atmosfere itd.

IMG_1116

Prototip je već sad najveći teleskop za mjerenje gama-zraka na svijetu, promjera zrcala 24 metra i vrlo složene elektronike. Bio je najzahtjevniji za izradu od svih prototipa CTA i prvi je uspješno proradio, dodala je Dominis Prester.

U sklopu riječkog sastanka bit će održana dva događaja otvorena za javnost, na engleskom jeziku. Večeras s početkom u 21 sat u Astronomskom centru Rijeka prof. dr. Manel Martinez iz Barcelone, predsjednik Upravnog odbora kolaboracije LST, održat će popularizacijsko predavanje pod nazivom »Challenging Einstein with Gamma-rays«. Nakon predavanja, posjetiteljima će biti omogućeno promatranje neba teleskopom u slučaju prikladnih vremenskih uvjeta. Ulaz je slobodan.

IMG_1120

U četvrtak od 14 do 19 sati na Sveučilišnom kampusu Trsat (predavaonica O-027, prizemlje zgrade Sveučilišnih Odjela), bit će održana serija predavanja međunarodnih eksperata u područjima fizike kojima se bave teleskopi LST.

Započet će je prof. dr. Masahiro Teshima sa Sveučilišta u Tokiju, voditelj projekta LST-CTA, predavanjem »Physics goals with CTA/LSTs and LST overview«. Ulaz je slobodan, uz preporučeno predznanje iz fizike na razini 4. razreda gimnazije ili sveučilišnog studija.

Osim njega, predavanja će održati i Daniel Mazin, Francesco Longo, Lara Nava, Mabel Bernardos, Gabrijela Zaharijas i Tarek Hassan.

26624530498_30cc6f100f_z

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.