Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
24. veljače 2020.
Projekt

Zvijezda domaće start up scene: Aplikacija Meridda detektira stres

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2016. u 7:14 2016-12-12T07:14:42+01:00

Nakon detekcije, slijede i preporuke što i kako napraviti ne bi li se razina stresa smanjila, a stanje organizma popravilo

Stres je jedna od najkorištenijih imenica kad se govori o problemima današnje radne snage, toliko fokusiranije na tercijarni i kvartarni ekonomski sektor, nego li na primarni i sekundarni. Stoga ne čudi da su na radnim mjestima opasnosti od zdravstvenih problema koji nastaju fizički sve manje, dok su oni psihosomatski sve češći.

Na valu takvih modernih tijekova, u Hrvatskoj se pojavio novi start up zasnovan baš na pitanju stresa. Meridda je aplikacija za Android i iOS, Appleov operativni sustav, koja primarno služi detekciji stresa kod korisnika. Nakon detekcije, slijede i preporuke što i kako napraviti ne bi li se razina stresa smanjila, stanje organizma popravilo te time život i radno okružje postali bolji.

Meridda već lagano postaje zvijezda domaće start up scene, osvojivši prije mjesec dana startup Europe Awards Croatia, lokalno izlučno natjecanje startupova na razini Europske unije, pod direktnim pokroviteljstvom Europske komisije. Taj Uspjeh garantira im odlazak na paneuropsku verziju natjecanja koja će se održati za mjesec dana u Bruxellesu. Ono što je poprilično zanimljivo, Meridda je projekt domaće tvrtke Studio Rebus, kojoj softver i stvaranje aplikacija nije uopće primarni posao. Tihana Petričević, pokretačica i direktorica Studia Rebus, pojasnila nam je kako to da je uopće došla do ideje za antistres aplikaciju.

– Profil poslova kojima se bavim, marketing u zdravstvu, više je vezan za zdravstvenu domenu. Proširenje u ICT sektor došlo je više kao nadogradnja te kao dodatna mogućnost širenja usluga i proizvoda, kaže mlada poduzetnica, koja je tako u središte zanimanja javnosti došla s nečim što uopće nije njezin primarni biznis.

Sam projekt realiziran je u sklopu američkog akceleratora za startupove Founder In Institute, a po završetku tog akceleratorskog dijela, primio je i stipendiju i poziv za program hub:rauma, inkubatorskog i akceleratorskog programa njemačkog diva Deutsche Telekoma. Suradnju nude i finski akceleratori i inkubatori, tako da se može kazati da je program prepoznat na međunarodnoj sceni. Što zapravo i ne čudi, segment zdravstvenih aplikacija bujajuće je tržište, zdrav život postaje sve više i trend, ne samo potreba, tako da se čak i veliki ICT igrači pokušavaju uključiti u događanja. Zdravlje kao osnova svega, no i donekle bujajuća hipohondrija plodno su tlo za sve oblike aplikacija i projekta koji se bave zdravljem. Tim prije što sama niša na koju Merrida cilja, a radi se o poslovnim ljudima pod velikim stresom, nudi dobru mogućnost prođe.

Tihana Petričević istaknut će da još uvijek nije posve sigurna kako će sam finalni proizvod izgledati.

– Meridda još nije finalizirani proizvod, mi još nemamo »product market fit«. Tako da je tu dosta otvorenih stavki i po pitanju hardvera i softvera. Naravno da smo već razmatrali više oblika monetizacije (freemium) i suradnji, ali konkretniji odgovori su mogući tek s dovršetkom samog proizvoda – ističe Petričević, vraćajući loptu na zemlju. Naime, čak i vrhunskim startupovima trebaju godine da postanu u potpunosti funkcionalni i ekonomski isplativi.

Slaganja dobrog networka

Što očekujete od puta u Bruxelles, odnosno, smatrate li da bi taj put mogao donijeti ikakav uspjeh?
– Teško mi je sad nagađati. Međutim, mi imamo već iskustva u sudjelovanju na značajnijim europskim startup i tech konferencijama, poput Pioneersa u Beču, Pirate summita u Kölnu, Pioneers of the Balkan, i slično. Kao i uvijek nadamo se što uspješnijem ishodu – kaže Petričević, pokazujući još jednu navadu dobrih »startupaša«. Same pobjede ništa ne znače bez slaganja dobrog networka, koji je baza za pronalazak dobrih poslovnih partnera.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma