Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2
Sutra: 5° 5° 2
18. studenoga 2018.
Rekordna posjećenost novljanskoga enologa

Vinopedia.hr kroči prema milijunskoj posjećenosti

vinopedia.hr
vinopedia.hr
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2010. u 15:54 2010-12-05T15:54:00+01:00

Napunilo se 600 tisuća posjeta njegovim besplatnim internetskim stranicama na adresi »vinopedia.hr«, na kojima je sve što se moglo ispisati u toj "riznici znanja o lozi i vinu"

NOVI VINODOLSKI – Jedan od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih »vinskih« pisaca, enolog i publicist Ivan Sokolić, ovih će dana moći nazdraviti svečarskim pjenušcem: Napunilo se 600 tisuća posjeta njegovim internetskim stranicama na adresi »vinopedia.hr«, na kojima je sve što se moglo ispisati u toj »riznici znanja o lozi i vinu«.
A upravo Ivan Sokolić o vinima i pjenušcima zna mnogo, premda u ovom mediju, internetu, piše sažeto i kratko. Objavio je mnogo naslova, edicija i priručnika za stručnjake i za hobiste, te za one koji bi željeli – a to su i odlučili – naučiti više o vinogradarstvu i vinarstvu. Kulturi pijenja, općenito.
Ivan Sokolić je Novljanin, rođen u ovom gradu prije 80 godina, gdje je pohađao Pučku i Građansku školu. U Poreču završava Srednju poljoprivrednu, pa slijedi studij na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu. Po završetku studija na smjeru voćarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo (godine 1955.), te kraćeg službovanja u općinskim upravama Crikvenice i Novog Vinodolskog, preuzima dužnost ravnatelja kemijskog laboratorija Poljoprivredne stanice Poreč. Slijede radna mjesta enologa, tehničkog direktora, direktora proizvodnje, a uz posao nastavlja i školovanje pa završava i Višu školu za vanjsku trgovinu…

Dobitnik brojnih priznanja

Na brojnim putovanjima Europom i svijetom, sve do Japana, stječe i iskustva i nova znanja o drugima, a to znači i o vinogradarstvu i enologiji, o općim značajkama drugih naroda i kultura, pa su edicije što ih nakon toga objavljuje samo očekivana dobra posljedica za ovoga pisca i enološkog enciklopedista.
Urednik je i autor glavnine tekstova u »Zlatnoj knjizi o vinu« (Rijeka, 1976.), slijedi Prvi vinogradarsko vinarski leksikon (Rijeka, Vitagraf, 1992. i 1993.), pa Veliki vinogradarsko vinarski leksikon, Mala vinogradarsko vinarska enciklopedija, po četiri izdanja knjiga »Tek i slast vina« te »Vino, sunca i čovjeka rod« (od 1995. do 2004.), tri izdanja knjige »Iskrice o vinu«… Od 1998. voditelj je edukacije u udruzi Hrvatski Sommelier Klub, čije je tečajeve u šest godina pohodilo 600 konobara, kuhara, ugostitelja, vinarskih stručnjaka, turističkih i ugostiteljskih djelatnika.
Za doprinos razvoju vinogradarsko vinarske kulture nagradila ga je Hrvatska turistička zajednica, Međunarodna udruga Red sv. Fortunata proglasila ga je djelatnikom godine, a Grad Novi Vinodolski nagradio Nagradom za životno djelo…

Mnogo truda i novca

– Uskoro će se napuniti druga godina otkako sam na internetske stranice postavio »svoju vinopedia.hr«, a također, primičemo se podatku da je te stranice posjetilo 600 tisuća posjetitelja, korisnika tih informacija na, primjerice, Googleovim stranicama, govori Ivan Sokolić.
– Naša se »vinopedia« čita i u svijetu, premda će ti posjeti biti još brojniji kada uskoro uslijedi i prijevod na »globalni« engleski jezik, a nakon toga slijedit će i prijevodi na njemački i talijanski, pa onda i na francuski, a u planu mi je da uvrstimo i prijevod na ruski. Ipak, ovaj velik posao, u kojem se ogleda projekt »vinopedia hr« sa svojih 2.700 pojmova, a pripremam uvrštenje još oko 300 pojmova, iziskuje mnogo posla, truda i novca. Prijevodi koštaju, jer od mojih suradnika, prevoditelja, kolikogod nas povezivali prijateljstvo i kolegijalnost, ne mogu tražiti da rade bez ikakve naknade…, rekao je Sokolić.
Sokolić, očito je i u ovom povodu, zavređuje novu nagradu za životno djelo! Usput, valja reći da su posjeti njegovim internetskim stranicama na adresi »vinoopedia.hr«, koji su umreženi i »isprepleteni« elektroničkim povezivanjem sa svim drugim srodnim i »ovisnim« pojmovima na drugim stranicama i s drugim izvorima, i dalje – besplatni!

Tisuću posjeta dnevno

Pojam vinopedia nastao je spajanjem latinske riječi vino, koju poznaju svi jezici svijeta i koja označava »nadnaravno piće koje čovjek proizvodi i konzumira tisućama godina«, govori Sokolić, a koje je u današnjem tamilskom s dravidskim korijenom još i pojmovno određenje za veselje, sreću i gošćenje, te od grčke riječi pedia sa značenjem obrazovanja i znanja. U prosjeku, dnevno, Sokolićeve stranice »vinopedia.hr« posjećuje oko tisuću ljudi

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka