Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Odgođen put na Mars

video Veliki korak unatrag za SpaceX: Prototip rakete za Mars Elona Muska se neslavno raspao

Courtesy of YOUTUBE: LABPADRE / MARIA POINTER @BOCACHICAMARIA1/Social Media via REUTERS.
Courtesy of YOUTUBE: LABPADRE / MARIA POINTER @BOCACHICAMARIA1/Social Media via REUTERS.
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2019. u 12:48 2019-11-22T12:48:00+01:00

Predstavnici SpaceX-a - nakon što tijekom razvoja nešto pođe po zlu - često ponavljaju da tvrtka situaciju ne smatra nedostatkom.

SpaceX-ov prototip Mars rakete se tijekom testa raspao. Priuštilo je to kompaniji veliki koraka unatrag, dok pokušavaju razviti letjelicu sposobnu za prijevoz putnika i tereta u svemir.  Inženjeri SpaceX-a na jugu Teksasa su radili na testiranju koje je trebalo provjeriti koliko će dobro vozilo nazvano Starship Mark-1 izdržati pod visokom pritiskom, kada se metalna kapa na vrhu letjelice raspala.

Dijelovi aluminija su letjeli okolo, a para se proširila na lokalno područje.  SpaceX je u izjavi kazao da nije bilo ozlijeđenih te da je ovo ozbiljan korak unatrag, prenosi MSN. "Svrha današnjeg testa je bilo opteretiti sustave na maksimum tako da ishod nije bio potpuno neočekivan".

Već su usredotočeni na noviji test

Predstavnici SpaceX-a - nakon što tijekom razvoja nešto pođe po zlu - često ponavljaju da tvrtka situaciju ne smatra nedostatkom. Musk kaže da očekivanje, pa čak i prihvaćanje neuspjeha tijekom testiranja pomaže u razvoju SpaceX-a.

Ali incident od srijede bi mogao značiti da će SpaceX već odustati od prototipa Starship Mark-1, što je Musk pokazao prije dva mjeseca u velikom predstavljanju. Kažu da su se inženjeri već usredotočili na noviji test test vozila, nazvan Mark-3.

Još jedan prototip Starship-a također je u fazi razvoja na Floridi, a svi su oni dio SpaceX-ove potrage za stvaranjem svemirskog broda koji može pokrenuti ogroman satelit, odvesti teret na Mjesec i, na kraju, uspostaviti ljudsku koloniju na Marsu, prenosi MSN.

Promjena planova

Musk je godinama govorio o izgradnji takve rakete, a SpaceX je počeo ulagati značajno vrijeme i resurse u razvoj Starshipa početkom ove godine.

Nakon što je izveo nekoliko ispitivanja na maloj nadmorskoj visini ranijeg prototipa, Musk je predstavio Starship Mark-1 grupi izvjestitelja i lokalnog stanovništva na događaju u Boca Chica-u 28. rujna. Govoreći ispod 160-metarskog prototipa, Musk je rekao da će SpaceX nastaviti testni program lansiranjem vozila na znatno viši "skočni test".

U izjavi, SpaceX kaže da su se njegovi planovi od tada promijenili. Prije nego što se Mark-1 "raspao" u srijedu, ispitni je tim već odlučio ne pokušati letjeti vozilom, pa je umjesto toga bio fokusiran na izgradnju Mark-3. To vozilo će biti dizajnirano za orbitu, za što je potrebna brzina prelaska 17.000 mph.

Nije jasno postoje li još uvijek vremenske crte koje je Musk utvrdio za prvi orbitalni test Starsha. U rujnu je sugerirao da bi prototip mogao dostići orbitu za godinu dana, što je nevjerojatno brz vremenski okvir kada je u pitanju razvoj raketa.

U tweetu nakon incidenta Starship Mark-1, stoji da je Mark-1 "imao neku vrijednost kao proizvodni putnik", ali dizajn prototipa SpaceX koji sada planira letjeti bit će "sasvim drugačiji."

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.