Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Globalno istraživanje

U Hrvatskoj 50 posto softvera instaliranih na računala nisu propisno licencirani

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2018. u 10:10 2018-07-03T10:10:27+02:00

Na globalnoj razini, istraživanje je utvrdilo da je, iako nešto malo smanjeno, korištenje nelicenciranog softvera još uvijek široko rasprostranjeno i čini 37 posto svih softvera instaliranog na osobnim računalima, što je samo dva postotna boda manje nego u 2016.

ZAGREB U Hrvatskoj 50 posto softvera instaliranih na računala nisu propisno licencirani, što je pad za jedan postotni bod u odnosu na 2016. godinu, pokazuje globalno istraživanje o softveru udruženja Business Software Alliance (BSA), iz kojeg poručuju i da nelicencirani softver znači i veći rizik od kibernetičkih napada.

»Kako bi se smanjio rizik od kibernetičkih napada, tvrtke u Hrvatskoj trebaju napraviti reviziju softvera na svojim mrežama i ukloniti nelicencirani softver«, ističu u ponedjeljak iz BSA u priopćenju o globalnom istraživanju o softveru.

Napominju da tvrtke i organizacije u svijetu koriste softver za unapređenje poslovanja, povećanje profita i ulazak na nova tržišta, ali i da izvještaji direktora IT odjela i analiza provedena istraživanjem potvrđuju da se, ako softver nije licenciran, organizacije mogu suočiti sa značajnim rizikom pogoršanja sigurnosnih prijetnji.

Globalno istraživanje o softveru udruženja BSA kvantificira količinu i vrijednost nelicenciranog softvera instaliranog na osobnim računalima u više od 110 zemalja i regija, a obuhvaća gotovo 23 tisuće odgovora potrošača, zaposlenika i direktora informatika.

Na globalnoj razini, istraživanje je utvrdilo da je, iako nešto malo smanjeno, korištenje nelicenciranog softvera još uvijek široko rasprostranjeno i čini 37 posto svih softvera instaliranog na osobnim računalima, što je samo dva postotna boda manje nego u 2016.

IT direktori u istraživanju su upozorili da je neovlašteni softver sve riskantniji i skuplji, a u priopćenju se iznosi i podatak da malver u nelicenciranom softveru globalno stoji tvrtke gotovo 359 milijardi dolara godišnje.

Direktori IT odjela ističu i kako je izbjegavanje hakiranja podataka i drugih sigurnosnih prijetnji od malvera prvi razlog za potpuno licenciranje mreža njihovih organizacija.
Kad tvrtke poduzmu pragmatične korake kako bi unaprijedile upravljanje softverom, u mogućnosti su povećati dobit do 11 posto, ističu iz BSA.

Poručuju kako bi tvrtke bi trebale uspostaviti programe upravljanja softverom (SAM) za procjenu i upravljanje softverom na svojim mrežama, što će im pomoći da smanje rizik od snažnih i iscrpljujućih kibernetičkih napada te pomoći u povećanju prihoda.

Istraživanja pokazuju da organizacije mogu postići i do 30 posto uštede u godišnjim troškovima softvera implementiranjem robusnih SAM i optimizacijskih programa softverskih licenci, ističu iz BSA.
02.07.2018. 14:53:48

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.