Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
#metoo

Stotine zaposlenika daju otkaz: Ogorčeni su kako je internetski div tretirao seksualno zlostavljanje

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 1. studeni 2018. u 15:53 2018-11-01T15:53:41+01:00

Članak New York Timesa navodi da je Rubin za odlazak iz Googlea primio 90 milijuna dolara otpremnine iako je kompanija imala dokaze da su optužbe opravdane, no s tim informacijama nikad nije izašla u javnost.

Stotine zaposlenika Googlea planiraju kolektivno napustiti kompaniju i dati otkaz u znak protesta zbog nedavnih optužbi New York Timesa o sramotnom tretiranju visokopozicioniranih zaposlenika optuženih za seksualno zlostavljanje, piše Independent.

Protest zaposlenika, nazvan "Odlazak za stvarnu promjenu" održava se tjedan dana nakon priče njujorških novina u čijem se centru nalazi Andy Rubin, bivši zaposlenik Googla i osnivač Androida koji je prije četiri godine optužen za seksualno uznemiravanje.

Članak New York Timesa navodi da je Rubin za odlazak primio 90 milijuna dolara otpremnine iako je kompanija imala dokaze da su optužbe opravdane, no s tim informacijama nikad nije izašla u javnost.

Rubin je negirao sve optužbe New York Timesa.

U istom se članku spominju i drugi slučajevi optužbi protiv visokopozicioniranih zaposlenika koje su na koncu sakrivene pod tepih, uključujući i onaj Richarda DeVaula, koji je vodio programe razvoja automobila bez vozača i balona za odašiljanje internetskog signala.

DeVaul je ostao na poziciji direktora laboratorija nakon optužbi za seksualno uznemiravanje koje su protiv njega podignute prije nekoliko godina, a s mjesta je konačno odstupio, bez otpremnine, ovog utorka.

Reakcija direktora

Direktor Googlea Sundar Pichai svojim je zaposlenicima poslao pismo isprike nakon objave članka.

- Razumijem ljutnju i razočaranje koje osjećate. Osjećam ih i ja, i potpuno sam posvećen tome da napravimo napredak po pitanju problema koji se predugo održao u našem društvu i, da, ovdje u Googleu, također, napisao je Pichai.

rubin

U prošlotjednom je obraćanju, Pichai uvjeravao zaposlenike da je kompanija od odlaska Rubina napravila značajne korake u rješavanju seksualnih pritužbi.

U svom je mejlu kojeg potpisuje s Eileen Naughton, zaduženom za pitanje osoblja u kompaniji, naveo da je Google u međuvremenu otpustio 48 zaposlenika, uključujući 13 viših menadžera, zbog seksualnog uznemiravanja, bez ikakve otpremnine.

No to nije dovoljno mnogim zaposlenicima koji misle da Google i dalje ne radi sve što je potrebno da bi zaštitio prava onih kojima je zaštita potrebna.

I zastupnica Kongresa iz Silicijske doline Jackie Speier poslala je svoju poruku podrške pokretu navodeći da za nagrađivanje počinitelja i daljnje zlostavljanje žrtava nema opravdanja, prenosi Independent.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.