Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. travnja 2019.
Nova kampanja borbe protiv pirata

Piratski softver više se koristi iz neznanja, nego iz namjere

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2013. u 16:34 2013-11-28T16:34:41+01:00

Usprkos uvriježenom stajalištu da je među hrvatskim poslovnim subjektima namjera glavni pokretač softverskog piratstva, iskustva s terena i lokalna istraživanja pokazuju da to ipak nije namjera već neznanje

ZAGREB Novom edukacijskom kampanjom koju pokreće u Hrvatskoj na uzorku od pet tisuća tvrtki udruženje BSA-The Software Alliance želi dodatno promovirati korištenje licenciranog softvera u poslovnoj zajednici.

Time izbjegavaju pravne rizike i kršenje autorskih prava, zbog čega je u Hrvatskoj prošle godine, temeljem prijava i prekršajnih naloga Državnog inspektorata, naplaćeno ukupno blizu 500 tisuća kuna kazni, istaknuto je na današnjem susretu predstavnika BSA s novinarima.

Ukupno je, po njihovim podacima, prošle godine Državni inspektorat utvrdio 1.484 povrede autorskih prava povezanih s nelicenciranim softverom, te je podnio 393 optužna prijedloga i izdao 73 prekršajna naloga temeljem kojih su naplaćene kazne u spomenutom iznosu.

U novoj kampanji BSA će se posvetiti i promoviranju prednosti licenciranog softvera, poput veće funkcionalnosti, sigurnosnih ažuriranja, tehničke podrške, jamstava i drugih.

Usprkos uvriježenom stajalištu da je među hrvatskim poslovnim subjektima namjera glavni pokretač softverskog piratstva, iskustva s terena i lokalna istraživanja pokazuju da to ipak nije namjera već neznanje.

BSA će u kampanji tvrtke kontaktirati putem izravnog dopisa, potom telefonskih poziva, a tražit će i da ispune i pošalju izjavu o korištenju legalnog softvera, nakon što provedu internu reviziju licenčnog stanja te budu sigurni da koriste isključivo licenciran softver.

Osim za tvrtke BSA iduće godine planira edukacijske kampanje i programe i za predstavnike državnih tijela, najavila je vanjska pravna savjetnica BSA u Hrvatskoj Ivana Jurin Puhalo dodajući i da se nelicencirani softver više koristi iz neznanja nego iz namjere.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja