Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 6
Sutra: 17° 17° 6
17. studenoga 2019.
FDA upozorila na opasnost

Laserske igračke i pištolji mogu izazvati sljepoću

Foto Vjekoslav SKLEDAR
Foto Vjekoslav SKLEDAR
Autor:
Objavljeno: 8. kolovoz 2013. u 11:27 2013-08-08T11:27:00+02:00

Zraka usmjerena izravno u oko može ga ozlijediti odmah, osobito ako se radi o jačem laseru. Vid se može pogoršati i nakon nekoliko dana i to trajno.

ZAGREB Ako se njima rukuje neoprezno i bez kontrole odraslih, laserski pištolji i druge dječje igračke s laserskim zrakama mogu ozbiljno oštetiti dječji vid, pa čak i izazvati sljepoću, upozorila je jučer Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

Pogubnije od gledanja u sunce

Laserska se zraka, upozoravaju stručnjaci FDA, nikada ne smije usmjeriti direktno u neku osobu ili životinju. Laserska svjetlost uperena u oči može biti pogubnija od direktnog gledanja u sunce. Laser se ne bi smjelo usmjeravati na bilo kakvu površinu koja reflektira svjetlost, a osobito je opasno svjetlom ili treptanjem lasera ometati vozače, sportaše i druge osobe koje se bave nekom aktivnošću. U svijetu je zabilježeno nekoliko slučajeva ozljeđivanja vida posjetitelja na koncertima: u Rusiji je na koncertu 2008. godine čak trideset osoba zbog laserskih efekata zadobilo opekline mrežnice.

U opasnosti od takvih naizgled potpuno bezopasnih igračaka nisu samo djeca koja se njima igraju, već i svatko u koga upere lasersku zraku. Zabrinuta zbog potencijalne opasnosti omiljenih igračaka koje su danas neizostavne na policama trgovina dječjim igračkama, FDA je izdala vodič o sigurnoj uporabi laserskih proizvoda. 

– Zraka usmjerena izravno u oko može ga ozlijediti odmah, osobito ako se radi o jačem laseru. Vid se može pogoršati i s odgodom, nakon nekoliko dana ili čak tjedana, i to trajno, upozorio je u priopćenju FDA Dan Hewett iz FDA-ovog centra za radiološko zdravlje. Kako ozljede načinjene laserom ne bole, one mogu proći neprimjećeno, sve dok posljedice ne postanu nepopravljive, dodaje Hewett. 

Na listi opasnih laserskih igračaka nalaze se pištolji kojima laserska zraka služi za ciljanje, zvrkovi i druge vrteće igračke koje projeciraju laserske zrake kod se vrte, džepni laseri i drugi laserski proizvodi koji stvaraju optičke efekte u unutarnjem prostoru ili na otvorenom. 

Laser, objašnjavaju u FDA, stvara snažnu ciljanu zraku elektromagnetske radijacije kakva se koristi u mnogim proizvodima, od glazbenih uređaja do printera ili medicinskih uređaja za operacije oka. Na sve te proizvode, uključujući i igračke, primjenjuje se stroga regulativa u pogledu sigurnosti zračenja. 

Česte ozljede koje si djeca nanesu laserskim igračkama pokazuju, međutim, da su roditelji uvjereni kako se radi o posve sigurnim i bezopasnim igračkama, iako to one nisu. Da bi rizik igranja laserskim igračkama bio minimalan, razina zračenja i svjelosti u takvim proizvodima ne smije prelaziti najnižu propisanu razinu. 

U posljednje se vrijeme, međutim, djeca sve češće služe i drugih laserskim proizvodima, poput laserskih označivača, koje koriste kao zabavu. 

– Jeftini laserski označivači morali bi biti male snage, no u zadnjih deset godina proizvode se sve jači takvi proizvodi – upozorava Hewet. Ako već kupujete lasersku igračku ili pribor, ne zaključujte da ste kupili siguran proizvod – poručuju iz FDA.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.