Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
28. siječnja 2020.
Bolja alternativa

Imate poslovnu ideju? Javite se Fiveu iz Zagreba: "Imamo 100.000 eura za bacanje"

Viktor Marohnić / Foto Facebook
Viktor Marohnić / Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2018. u 21:26 2018-11-16T21:26:52+01:00

Mi smo sebe ostvarili kroz vlastiti biznis i sada želimo pomoći novim generacijama da naprave još bolje i veće stvari od nas i uživati gledajući, kaže Viktor Marohnić

RIJEKA Zagrebačka agencija Five pokrenula je novu inicijativu za pomoć hrvatskim startupima. Riječ je o najvećem hrvatskom proizvođaču mobilnih aplikacija, koji sad od dijela zarađenog novca želi pomoći nekome drugome da ostvari svoju genijalnu ideju. Cijelu inicijativu pojasnio je na svom Facebooku Viktor Marohnić, jedan od osnivača Fivea. Uglavnom, ako imate dobru poslovnu ideju i u to uvjerite ekipu iz Fivea dat će vam - 100.000 eura. 

Ne žele stati samo na tome, obećaju - pomoći će uspješnim kandidatima da pronađu i slijedećih milijun, ili pet milijuna eura. Pod uvjetom da posao krene, naravno. Odabranima nude pristup i svojim širokim poslovnim kontaktima.

- Nemoj biti problem, budi rješenje, to je bio naš moto oduvijek, tako smo izgradili biznis i dobru reputaciju koja nas prati. Dakle umjesto da hejtamo, mi smo se odlučili ponuditi bolju alternativu i kao i uvijek do sad sa svime što radimo podići ljestvicu i postaviti nove standarde kad se priča o angel investicijama u Hrvatskoj. Želimo zaoštriti konkurenciju medju angel investorima u Hrvatskoj, jer je to dobro za sve naše buduće foundere koji zasluzuju uvjete koji su na svjetskom nivou.

Da, imamo 100.000 eura viška, da, zaradili smo ih kao poduzetnici (to je pozitivna rijec, btw) svojim radom, bez pomoći politke, bogatih mama i tata. I da, želimo dio novaca dati ljudima u koje vjerujemo. Ako misliš da imaš ono što treba da napraviš biznis sam svojim radom, ako te veseli krv, suze, rad i znoj, a uz sve to si jos i malo talentiran, voljeli bismo investirati u tvoju ideju, piše Viktor Marohnić.

Tri razloga

Zašto baš oni?

- Kao prvo, imamo 100.000 eura za bacanje i želimo ih dati ljudima koji koji žele pokrenuti biznis. Osim toga, kad potrošimo ovih 100.000 onda ćemo uključiti i naše prijatelje, koji btw, nisu patetični hejteri koji dane provode na Facebooku razglabajući o tome što bi država trebala napraviti, nego su super vrijedni i pametni ljudi koji su zaradili ozbiljne novce svojim radom i oni će također zajedno s nama uložiti još par stotina tisuća eura u startupe koje im mi preporučimo.

Drugo, kad napraviš dobar posao i usput potrošiš tih 100.000 eura, onda ćemo te preporučiti našim prijateljima koji će ti dati jos 1.000.000 eura za daljnji rast. Tu sad već pričamo o profesionalnim investitorima koji nude znanje i kontakte kakve možeš samo sanjati i koji te neće nikad ostaviti na cjedilu. Dakle pričamo tu o puno visš od samog novca.

Treće, kad potrošiš i tih 1.000.000 eura onda ćemo te preporučiti nekim još malo boljim ljudima koji će ti dati 5.000.000 ili 10.000.000. U tom trenutku će tvoji investitori vjerovatno biti puno pametniji i povezaniji od nas pa nećeš imati problema dići i tih zadnjih 10-50 mil. ili koliko ti već treba za world domination, objašnjava Marohnić.

Partneri do kraja

ideja je da se s Fiveom dobije partner u svkaom koraku, do samog kraja.

- Mi smo sebe ostvarili kroz vlastiti biznis i sada želimo pomoći novim generacijama da naprave još bolje i veće stvari od nas i uživati gledajući. Imaj na umu da svaki naš euro vrijedi kao vjerojatno bar 10 eura koji ćeš naći na hrvatskom tržištu kapitala - imamo bolje veze, 10 godina iskustva u razvoju produkata na američkom trzistu za Fortune 500 kompanije, te zapošljavamo najbolje ljude koje možeš naći za development, design i marketing. Mi nismo odskočna daska ili tvoj prosječni angeo investitor, mi smo jebena raketa koja će te poslati na Jupiter, zaključuje Viktor Marohnić.

Prijava je moguća OVDJE.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze