Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
18. veljače 2020.
Ogromna dobit

Iako je prodaja iPhonea usporena, Apple ruši sve rekorde zarade. Evo zašto

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2018. u 8:13 2018-08-01T08:13:02+02:00

Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 53,3 milijarde dolara, 17 posto veće nego godinu dana prije, a premda je rast prodaje iPhonea usporen, dobit kompanije snažno je porasla.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, čista dobit Applea iznosila je u drugom tromjesečju ove godine 11,5 milijardi dolara, što je 32 posto više nego godinu dana prije.

Prihodi i dobit najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti porasli su po dvoznamenkastim stopama, premda je prodaja najvažnijeg Appleovog proizvoda pametnog telefona iPhonea porasla za samo 1 posto na godišnjoj razini, na 41,3 milijuna.

No, usporeni rast prodanih uređaja nadoknađen je povećanim cijenama novih modela, kao što je iPhone X.

Tako je u proteklom tromjesečju prosječna prodajna cijena iPhonea iznosila 724 dolara, više u odnosu na 694 dolara, koliko su procjenjivali analitičari, i više u odnosu na 606 dolara, koliko je iznosila prosječna cijena prije godinu dana.

Svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja i rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 31 posto na godišnjoj razini, na 9,5 milijardi dolara.

S druge strane, prihodi od drugih proizvoda tvrtke, kao što su Mac računala i iPad uređaji nisu oduševili. U proteklom je tromjesečju prodano 3,7 milijun Mac računala, 13 posto manje nego godinu dana prije, dok je prodaja iPada stagnirala, na 11,5 milijuna.

Apple je objavio i da u tekućem tromjesečju očekuje prihode između 60 i 62 milijarde dolara, što je više od očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da bi mogli dosegnuti oko 59,6 milijardi.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Applea porasla je u utorak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od 3,5 posto, na rekordnih 197 dolara.

Tako je tržišna vrijednost Applea dosegnula 954 milijarde dolara, čime se taj tehnološki div učvrstio na vodećem mjestu liste najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj vrijednosti i primaknuo se vrijednosnoj razini od 1.000 milijardi dolara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.