Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
17. veljače 2019.
Vrijeme je za posao

ELECTRON JE SPREMAN Ovoga vikenda u orbiti kreće prvi komercijalni let

https://www.rocketlabusa.com
https://www.rocketlabusa.com
Autor:
Objavljeno: 22. lipanj 2018. u 11:19 2018-06-22T11:19:36+02:00

Rocket Labova raketa duga 17 metara treba poletjeti iz Launch Complexa 1, prvog privatnog lansirnog kompleksa na poluotoku Mahia na sjevernom dijelu Novog Zelanda. Ona će nositi teret za četiri komercijalna klijenta

WELLINGTON Start-up svemirska tvrtka Rocket Lab priprema se ovoga vikenda iz Novog Zelanda lansirati u orbitu prvi potpuno komercijalni let.

"Dan T-1. Electron je spreman. Tim je spreman. Vrijeme izgleda dobro", tvitala je u petak kompanija o svojoj jednokratnoj orbitalnoj letjelici.

Nakon što je prvo lansiranje u travnju odgođeno zbog tehničkih problema novi 14-dnevni rok za misiju nazvan "Vrijeme je za posao" počinje u subotu.

Rocket Labova raketa duga 17 metara treba poletjeti iz Launch Complexa 1, prvog privatnog lansirnog kompleksa na poluotoku Mahia na sjevernom dijelu Novog Zelanda. Ona će nositi teret za četiri komercijalna klijenta.

Jedan od klijenata Spire Global, specijaliziran za prikupljanje podataka pomoću mreže malih satelita, šalje dva satelita za praćenje vremena, brodova i zrakoplova.

Direktorica Spire Globala za lansiranja Jenny Barna  rekla je za medije da Rocker Lab pomaže popuniti prazninu za komercijalne start-upove.

"Rocket Lab je danas s malom lansiranom rampom, posebno konstruiranom jedina opcija na planetu za male tvrtke poput nas pa možemo ići kada i gdje želimo", rekla je.

Rocket Lab želi premostiti prepreke za svemirske komercijalne poslove tjednim lansiranjem za klijente  po cijeni od oko 4,9 milijuna dolara. Za usporedbu, u cijelom su svijetu 2017. obavljena 83 uspješna lansiranja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka