Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
21. veljače 2020.
Nova tehnologija

Američka vojska planira koristiti morske životinje kao podvodne špijune

Izvor: NL arhiva
Izvor: NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2019. u 7:44 2019-04-01T07:44:57+02:00

Američka vojska se planira iskoristiti ribe i druge morske životinje da im pomognu pratiti aktivnost svojih neprijatelja u oceanima.

Morska bića su dobro prilagođena okolini, a znanstvenici žele upotrijebiti njihove senzorne sposobnosti kako bi prikupili signale koje bi mogla propustiti konvencionalna tehnologija.

Program Persist Aquatic Living Sensors (PALS) koristit će dobivene informacije za transformaciju morskih stvorenja u samoodržive populacije podvodnih špijuna.

"Ako možemo iskoristiti urođene sposobnosti osjetljivih živih organizama koji su sveprisutni u oceanima, možemo proširiti našu sposobnost da pratimo aktivnost protivnika i činimo to diskretno, dugoročno i s dovoljno preciznosti da bismo okarakterizirali veličinu i vrstu protivnička vozila. "

Ukupno 45 milijuna dolara sada je podijeljeno pet istraživačkih timova, od kojih svaki radi na određenom organizmu i razvija tehnologije za njihovo praćenje i prijenos informacija natrag znanstvenicima.

Očekuje se da će rezultati tih studija biti objavljeni u sljedećih nekoliko godina i trebali bi pridonijeti temeljnim istraživanjima u ponašanju životinja, kao i njihovoj vojnoj uporabi, piše Independent.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.