Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Repriza tek 2033.

Rijetko poklapanje dviju astronomskih pojava: "Krvavi Mjesec" oduševio planet

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2015. u 10:59 2015-09-28T10:59:00+02:00

Nešto dulje od sat vremena oko 3 sata u noći budni znatiželjnici uživali su u izvanrednom prizoru posebno velikog i sjajnog Zemljina satelita crvene boje. Nekima je Mjesec sličio na zrelu breskvu, a drugima na rubin

WASHINGTON - Od Amerike do Indije, preko Europe i Afrike mase znatiželjnika uživale su noću na ponedjeljak u neobičnoj crvenoj boji krvavog Mjeseca.

Nešto dulje od sat vremena oko 3 sata u noći budni znatiželjnici uživali su u izvanrednom prizoru posebno velikog i sjajnog Zemljina satelita crvene boje. Nekima je Mjesec sličio na zrelu breskvu, a drugima na rubin. 

"Krvavi super Mjesec" je rezultat rijetkog poklapanja dviju astronomskih pojava. Super Mjesec nastaje kada se puni ili mladi Mjesec nalazi najbliže Zemlji i tada je 30 posto svjetliji i 14 posto veći.

K tomu je Zemlja bila u savršenoj ravnini s Mjesecom i Suncem, a Mjesecu koji ne stvara vlastitu svjetlost, zaklonila je svjetlost koju dobiva od Sunca koje mu daje njegovu specifičnu bijelu boju. Nadalje, nekoliko zraka svjetlosti, koje je skrenula atmosfera Zemlje obasjavali su ga i bacali su čudnu crvenu svjelost na Mjesec.

Poklapanje potpunog pomračenja i Super Mjeseca ponovo će se dogoditi tek 2033.

Pojava je trajala nešto više od sata i bila je vidljiva iz Sjeverne i Južne Amerike , Europe, Afrike i zapadne Azije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.