Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Ponudili 19 milijardi dolara

Facebook kupuje aplikaciju za mobitele WhatsApp

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2014. u 8:41 2014-02-20T08:41:07+01:00

NEW YORK - Facebook je u srijedu najavio najveću kupovinu u svojoj povijesti, ponudivši 19 milijardi dolara za aplikaciju poruka za mobitele WhatsApp.

To će "nam putem novih usluga za mobitele omogućiti da povežemo još više ljudi u svijetu" te "pomoći jačanju obiju usluga", izjavio je osnivač prve svjetske društvene mreže Mark Zuckerberg, predstavljajući ponudu.

Facebook će platiti četiri milijarde dolara u gotovini i 12 milijardi u dionicama za kupovinu te popularne aplikacije.

Preostale tri milijarde bit će dopunske dionice Facebooka isplaćivane osnivačima i zaposlenicima WhatsApp-a tijekom četiri godine nakon zatvaranja operacije koje se predviđa ove godine. Vlasnik i osnivač WhatsApp-a Jan Koum ući će i u upravno vijeće mreže. Ako operacija ne uspije, WhatsApp će dobiti dvije milijarde dolara odštete.

"Iznos transakcije doista je impozantan", rekao je Greg Sterling, analitičar pri Opus Research, ističući da Facebook preuzima rizik jer je "u društvenim mrežama nešto u modi, dok slijedeće godine to može biti neka druga aplikacija".

Na newyorškoj burzi dionice Facebooka pale su 2,57 posto na 66,31 dolara.

"WhatsApp povezat će milijardu ljudi. Usluge koji dosežu tu razinu imaju nevjerojatnu vrijednost", tvrdi Mark Zuckerberg, uz tvrdnju da je riječ o "proizvodu iznimno visoke kvalitete" i "vrlo važnoj mreži komunikacije", vrlo popularnu u Europi i Latinskoj Americi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.