Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
20. travnja 2019.
Konferencija udruge Krug

Žene opreznije kreću u poduzetništvo, ali su tada temeljitije

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2015. u 16:06 2015-09-24T16:06:51+02:00

Žene opreznije kreću u poduzetničke vode, ali kada se jedanput na to odluče, nerijetko su temeljitije od muškaraca u obavljanju posla te savjesnije otplaćuju kredite, rečeno je u četvrtak na konferenciji Hrvatske udruge poslovnih žena – Krug

ZAGREB  Žene opreznije kreću u poduzetničke vode, ali kada se jedanput na to odluče, nerijetko su temeljitije od muškaraca u obavljanju posla te savjesnije otplaćuju kredite, rečeno je u četvrtak na konferenciji Hrvatske udruge poslovnih žena – Krug.

Udruga Krug predstavila je rezultate regionalnog projekta »Žensko poduzetništvo – pokretač stvaranja novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe – primjeri dobre prakse u Hrvatskoj«.

Pomoćnica ravnateljice Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (Seecel) Sandra Rončević istaknula je tom prigodom kako su rezultati projekta, koji je počeo 2012. istraživanjem 300 tvrtaka koje vode žene u devet zemalja jugoistočne Europe, pokazali da poduzetništvo nema spola i da je ono univerzalno.

Ipak, nekoliko razlika odaje vodi li tvrtku muškarac ili žena.

»Žene su opreznije od muškaraca pri stupanju u poduzetničke vode, ali, s druge strane, revnije otplaćuju kredite od muških kolega. Žene su opreznije pri sklapanju poslova, treba im podrška obitelji i sklonije su mnogo više učiti on-line nego muškarci. Nadalje, dobre su u stvaranju mreža, takozvanog networkinga, ali su lošije od muškaraca u njihovom korištenju«, rekla je Rončević.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naveo je kako je u hrvatskom poduzetništvu 29,5 posto žena, po čemu smo bolji od prosjeka Europske unije, koji je 23 posto.
Istaknuo je, međutim, kako se nada da ćemo kao društvo iskoristiti tih 20 posto potencijala kako bi se broj žena poduzetnica izjednačio s brojem poduzetnika.

»Mi kao društvo promoviramo ravnopravnost spolova, a u našem smo ministarstvu dosad imali dvije strategije razvoja ženskog poduzetništva. Lani smo vlasnicama poduzeća, trgovačkih društava i obrta dali 33 posto više financijskih sredstava nego godinu prije, ukupno smo ženama poduzetnicama dodijelili 509 potpora«, rekao je Maras.

Kao primjeri dobre prakse u Hrvatskoj, predstavljene su tri poduzetnice – Sanja Vale-Čupić iz Adrianauta, Maja Buconjić-Barišić iz Detmersa te Zorana Ivić iz šibenskoga Dječjeg vrtića »Žižula«.

Osnovni ciljevi projekta »Žensko poduzetništvo – pokretač stvaranja novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe« su promocija ženskog poduzetništva u zemljama jugoistočne Europe, promocija primjera dobre prakse u ženskom poduzetništvu te izgradnja i jačanje nacionalnih i regionalnih mreža i udruga žena poduzetnica. U projektu su sudjelovale poduzetnice iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Albanije, BiH, Makedonije, Kosova, Turske i Moldavije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš