Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
17. studenoga 2018.
Proljetni recept

Želite kušati nešto novo? Donosimo recept za lazanje sa šparogama

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2018. u 13:11 2018-04-05T13:11:00+02:00

Toplo predjelo ili glavno jelo, lazanje sa šparogama tipičan su proljetni recept koji traži svježe šparoge

Šparoge, osim ako ih sami nismo zamrznuli, nije moguće kupiti osim na proljeće. I one imaju bogatu nutritivnu vrijednost, a siromašne su kalorijama. Isnimno su bogate rutinom, flavonoidom koji smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile. Vlakna u šparogi potiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Njene blagodati su brojne pa se počastite barem jednom fritajom tjedno. Ako želite kušati nešto novo, probajte naš recepat. Toplo predjelo ili glavno jelo, lazanje sa šparogama tipičan su proljetni recept koji traži svježe šparoge.

Lazanje sa šparogama

Sastojci za 8 osoba: 2 do 3 stručka šparoga, 250 ml povrtnog temeljca, 2 žlice maslinova ulja, sol, 1 l umaka bešamel (80 g maslaca, 80 g oštrog brašna, 1 l mlijeka), 1 pakiranje gotovih lazanja (birajte one koje traže kraću pripremu), maslac, 200 g edamera, 40 g parmezana

Priprema: Šparogama ukloniti tvrde dijelove, odrezati vrhove, a ostatak stabljike narezati na jednake dijelove (svaki oko pola centimetra). Zagrijati temeljac. U posudu staviti ulje i šparoge, malo dinstati te dodati topli temeljac. Kuhati 10-ak minuta u poklopljenoj posudi na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja maknuti poklopac, pojačati plamen i pustiti da tekućina ispari.
Vrijeme je za pripremu bešamela. Otopiti maslac, na njemu popržiti brašno te podliti toplim mlijekom. Miješati dok se ne zgusne i kuhati nekoliko minuta na laganoj vatri. Začiniti solju i muškatnim oraščićem. Bešamel mora biti rjeđi nego inače kako bi se tjestenina mogla »skuhati« tijekom pečenja.
Maslacem namastiti protvan dimenzija 35x25 centimetara. Na dno rasporediti umak bešamel. Posložiti red tjestenine, premazati bešamelom, posuti šparogama i naribanim edamerom. Ponoviti postupak dok ne potrošite sve sastojke, a završiti morate bešamelom. Posuti parmezanom i po površini rasporediti nekoliko listića maslaca i po želji nekoliko vrhova šparoga. Pokriti folijom. Peći 20 minuta na 200 stupnjeva. Nakon isteka vremena ukloniti foliju i kratko zapeći na programu grill. Poslužiti toplo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka