Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Znanstveni odbor EK

Zračenje mobitela i elektroničkih uređaja ipak nije opasno za zdravlje?

Ilustracija S. Drechsler
Ilustracija S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 10. ožujak 2015. u 7:28 2015-03-10T07:28:00+01:00

Iako su neke znanstvene studije tvrdile suprotno, rezultati dosadašnjih znanstvenih istraživanja, zaključuje SCENIHR, ne ukazuju da izloženost elektromagnetskim poljima koja stvaraju mobiteli povećava rizik od nastanka tumora mozga

ZAGREB » Elektromagnetska polja koja stvaraju mobiteli, WiFi uređaji i odašiljači, dalekovodi ili elektronički uređaji u kući i uredu, ne predstavljaju rizik za zdravlje, zaključio je Znanstveni odbor za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) u zaključnom mišljenju o potencijalnim zdravstvenim posljedicama izloženosti elektromagnetskim poljima (EMF). Takav je sud odbor Europske komisije donio na temelju više od 700 studija, objavljenih nakon 2008. godine, kojima se pokušala utvrditi povezanost primjene elektroničkih uređaja i više teških bolesti, poput raka ili Alzheimerove bolesti.

  Iako su neke znanstvene studije tvrdile suprotno, rezultati dosadašnjih znanstvenih istraživanja, zaključuje SCENIHR, ne ukazuju da izloženost elektromagnetskim poljima koja stvaraju mobiteli povećava rizik od nastanka tumora mozga, niti drugih oblika raka u području glave i vrata. Povezanost tih uređaja s višim postotkom Alzheimerove bolesti, na koju su također ukazivale neke znanstvene studije, nije potvrđena, niti su novije studije pronašle ikakvu uzročno-posljedičnu vezu primjene omiljenih gadgeta s teškom i neizlječivom neurološkom bolešću.

  Opasnost po zdravlje nije utvrđena ni u studijama koje su tragale za vezom između dugotrajnog života u blizini električnih vodova i veće stope leukemije kod djece. Mogući utjecaj dalekovoda na zdravlje nije utvrđen ni u studijama na životinjama ili na staničnoj razini, pa znanstvenicima, koji nisu uspjeli pronaći mehanizam koji bi objasnio vezu ekstremno niskih frekvencija i zloćudne bolesti, ostaje da se bave dodatnim istraživanjima.

  Svjesni činjenice da su stanovnici Europe osobito u svojim domovima sve izloženiji različitim oblicima zračenja, članovi Odbora slažu se da unatoč kumuliranju novih uređaja ukupno zračenje koje emitiraju ostaje bitno ispod propisane granice. Proizvođači IT-uređaja tvrde da je zračenje u posljednjih nekoliko godina i generacija uređaja drastično smanjeno, no korisnici su ipak sve izloženiji njihovom djelovanju na nove načine, pa se tako očekuju i nova istraživanja njihovog utjecaja na zdravlje. U izvješću Odbora ističe se da mnoge studije imaju određenih manjkavosti, nisu dovoljno sveobuhvatne te ne donose vjerodostojne dokaze.

Preispitane su studije koje se odnose na elektroničke uređaje s medicinskom primjenom, na primjer magnetsku rezonancu ili endoskopiju, mikrovalne pećnice, indukcijske ploče, podno grijanje, igračke na daljinsko upravljanje i plazma-lopte, primjena radiofrekvencije u kozmetici i medicini. Bez daljnjeg, utjecaj sve većeg broja uređaja koje koristimo u svakodnevnom životu istraživat će se kontinuirano.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.