Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
22. travnja 2019.
Badnjak pun rizika

Znanstvenici objašnjavaju zašto je Badnja večer najsmrtonosnija. I ne, razlog nije alkohol.

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Objavljeno: 13. prosinac 2018. u 20:21 2018-12-13T20:21:00+01:00

Švedski su znanstvenici izradili studiju kojom objašnjavaju zašto je Badnja večer opasna po vaše zdravlje. 

Da bi došli do pravog razloga zašto je noć uoči Božića najizglednija za večer u bolnici, znanstvenici iz Švedske su istražili 283 000 slučajeva srčanog udara. Proučavajući slučajeve između 1998. i 2003. godine, došli su do zaključka koji su dani najopasniji.

Prosječnim danom, u Švedskoj se zabilježi 50 srčanih napada. Upravo na Badnjak, ta brojka skače na 69, što označava porast mogućnosti od 37% više nego običnim danom.

Mogućnost da dobijete srčani, povećava se i na dan Sv. Stjepana. Primjerice, Winston Churchill je pretrpio srčani udar 26. prosinca 1941. dok je otvarao prozor Bijele kuće uoči obraćanja Kongresu. 

Iako se možda na prvu doček Nove godine može smatrati najvećim rizikom za infarkt, znanstvenici tvrde da je to ipak Badnjak.

"Glavno otkriće naše studije je da se tradicionalni blagdani povezuju s visokim rizikom dobivanja srčanog udara. Vrhunac opasnosti je Badnjak, a smatram da je to zbog načina na koji u to vrijeme slavimo. Ne možemo tvrditi sa sigurnošću, ali faktori koji potvrđuju ovu tezu su svakako bijes, stres, tuga, depresija i anksioznost koja se povećava u vrijeme božićnih blagdana. Još većem riziku doprinosi i količina nezdrave hrane koju konzumiramo u to vrijeme." - objašnjava doktor <strong>David Erlinge</strong> s odjela za Kardiologiju, Sveučilišta Lund., a prenosi britanski Telegraph.  

S obzirom na to da su božićni blagdani već nekima i započeli, Telegraph  upozorava na pravilnu prehranu i način postupanja ako primijetite da osoba pored vas proživljava napad. Neki od simptoma su bol u prsima, kratko i ubrzano disanje te osjećaj slabosti.

Istraživanje otkriva da je rizik za srčani napad inače veći ponedjeljkom - točnije oko 8 sati ujutro. Spominje se i da je manja mogućnost srčanog udara za vrijeme uskršnjih blagdana i velikih sportskih događanja. Čitavo istraživanje švedskih doktora objavljeno je u online časopisu namjenjenom ljudima u zdrastvu -  The BMJ. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš