Hrana od koje se mršavi

Želite se riješiti trbuha? Ne zaboravite ove četiri namirnice

Jelena Sedlak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Brojne studije su pokazale da način prehrane koji je bogat zasićenim mastima, a siromašan škrobom i ugljikohidratima, zapravo jedan od najboljih za postizanje i održavanje normalne težine



Više od trećine američke odrasle populacije je klinički pretilo, a polovica ih je deblja no što bi trebala biti. Ni Hrvatska nije pošteđena epidemije debljine. Na portalu NaturalNews predlažu kako se uhvatiti u koštac s debljinom na prirodan način, bez pribjegavanja farmaceutskim rješenjima, bez dijeta ili čak operacija. Evo četiri vrste namirnica koje biste trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu kako biste lakše izgubili kilograme. 


      • Avokado. Premda ima relativno visok udio masti, od avokada se nećete udebljati, barem ne dok je vaša prehrana zdrava. Masnoće koje se nalaze u avokadu smanjuju upalne procese koji inače mogu podići razinu kolesterola. Avokado također sprječava pohranjivanje viška pojedenih kalorija u masno tkivo, naročito oko struka. Za uzvrat ćete postići hormonalnu ravnotežu i manju produkciju kortizola, koji dovodi do debljanja. 


    Avokado je bogat kalijem, koji pridonosi pretvaranju hrane u energiju i mišićno tkivo. B vitamini, amino kiseline i vlakna iz avokada brzo vas zasite, što također igra ulogu u očuvanju optimalne težine. Ako zamijenite uobičajene grickalice, kao što su čips i krekeri avokadom, već ste puno učinili na svom putu do idealne težine na prirodan način. 




      • Zeleni čaj je odličan pratilac svake zdrave prehrane čiji je cilj održavanje idealne težine, jer ubrzava metabolizam. Brojnim studijama je potvrđeno da zeleni čaj diže temperaturu tijela, a također je bogat polifenolima i katehinima, koji stimuliraju sagorijevanje masnoće. 


    Studija objavljena u Journal of Agricultural Food Chemistry potvrdila je da zeleni čaj pridonosi gubitku težine jer potiče organizam na gubitak prekomjerne masnoće i zaustavlja formiranje novih masnih stanica. Također smanjuje razine upalnih citokina u cijelom tijelu. 


      • Citrusno voće. Limun, limeta, naranča i ostalo citrusno voće odlično je za eliminiranje masti jer je bogato flavonoidima, antioksidansima koji ne samo da podižu imunitet i djeluju protuupalno, nego i pomažu jetri u sagorijevanju masnoće i time kontroliraju debljinu. Studija iz 2009. godine provedena u Kanadi dokazuje da jedan od citrusnih flavonoida neutralizira brojne štetne posljedice loše prehrane.


Sve su popularnije i teorije po kojima je dovoljno uobičajenoj prehrani samo dodati citrusno voće i efekti mršavljenja će se već vidjeti. Istraživanja su pokazala da oni koji redovito jedu citrusno voće ili piju sok od limuna, naranče ili limete pomiješan s čašom vode svako jutro, imaju značajno poboljšan metabolizam glukoze, lakše gube masno tkivo i preveniraju pojavu dijabetesa i druga stanja povezana s pretilošću. 


      • Kokosovo ulje. Zaluđenost hranom s niskim udjelom masnoće, posebno zasićenim masnoćama, postala je imperativ među onima koji brinu o svom zdravlju. Zapravo su masnoće, posebno one zasićene, izuzetno važne i korisne za održavanje zdrave težine, jer održavaju zdravlje vašeg srca i sustava za cirkulaciju, kosti, vitalne organe, mozak, centralni živčani sustav i imunološki sustav.


Drugim riječima, nedostatak zdravih zasićenih masnoća, može izazvati zastoj u radu svih tih sustava, koji bez njih ne mogu normalno funkcionirati. A uz oslabljeno zdravlje često je nemoguće održati zdravu težinu. Ispada kako su ugljikohidrati i velike količine škroba, koje su vrlo zastupljene u tipičnoj američkoj dijeti, prije nego masnoće, osnovni uzrok pretilosti u današnje vrijeme.


Brojne studije su pokazale da način prehrane koji je bogat zasićenim mastima, a siromašan škrobom i ugljikohidratima, zapravo jedan od najboljih za postizanje i održavanje normalne težine.