Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
15. prosinca 2018.
Najzdraviji među orašastim plodovima

Zašto jesti orahe?

Zašto jesti orahe?
Zašto jesti orahe?
Autor:
Objavljeno: 30. ožujak 2011. u 16:42 2011-03-30T16:42:05+02:00

U usporedbi s ostalim orašastim plodovima, orasi imaju najvišu razinu antioksidansa koji tijelu pomažu u zaštiti od bolesti

LONDON – Orasi su najzdraviji među orašastim plodovima i trebalo bi ih češće jesti iz zdravstvenih razloga, objavili su američki znanstvenici, a prenosi BBC.

U usporedbi s ostalim orašastim plodovima, orasi imaju najvišu razinu antioksidansa koji tijelu pomažu u zaštiti od bolesti, rekao je dr. Joe Vinson sa sveučilišta u Scrantonu, u Pennsylvaniji. 

Svi orašasti plodovi su zdravi jer imaju odlične nutritivne vrijednosti, bogati su nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima, ali su orasi još zdraviji od, primjerice, badema, lješnjaka ili pistacija. 

Vinson je analizirao razinu antioksidansa u devet različitih vrsta orašastih plodova i zaključio da ih u orasima ima dvostruko više nego u ostalima. Uz to, antioksidansi u orasima odlične su kvalitete, od dva do petnaest puta moćniji od, primjerice, vitamina E.

Redovna konzumacija orašastih plodova u umjerenim količinama smanjuje rizik od bolesti srca, nekih oblika raka, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka