Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
24. ožujka 2019.
Stakleni strop

ZNANSTVENICI UTVRDILI Postoje granice životnog vijeka ljudi, evo na koliko su godina

ZNANSTVENICI UTVRDILI Postoje granice životnog vijeka ljudi, evo na koliko su godina
ZNANSTVENICI UTVRDILI Postoje granice životnog vijeka ljudi, evo na koliko su godina
Autor:
Objavljeno: 1. rujan 2017. u 11:43 2017-09-01T11:43:00+02:00

Rezultati nizozemske studije upotpunjuju otkrića znanstvenika iz Sjedinjenih Država koji su lani utvrdili sličnu gornju granicu. No američki znanstvenici tvrde da pojedinci danas ne dostižu izuzetno visoku dob kao što je to nekad bio slučaj

Nizozemski znanstvenici utvrdili su da postoji granica ljudskog života, »stakleni strop« koji iznosi 115,7 godina za žene i 114,1 godina za muškarce unatoč tomu što se prosječno povećava očekivani životni vijek.

Statističari sa Sveučilišta u Tilburgu i Rotterdamu istraživali su podatke iz zadnja tri desetljeća obuhvativši 75.000 Nizozemaca kojima je upisana točna dob u trenutku smrti, objasnio je profesor John Einmahl, voditelj studije.

»Prosječno živimo dulje, no najstariji među nama nisu postajali stariji u zadnjih trideset godina«, rekao je John Einmahl.

»Očito je da je očekivani životni porastao«, rekao je profesor Einmahl istaknuvši da se u Nizozemskoj gotovo utrostručio broj osoba koje su napunile 95 godina.
»Međutim, Nedvojbeno postoji zid i ta gornja granica nije se promijenila«, istaknuo je.

Očekivani životni vijek prosječni je životni vijek koji mogu očekivati pojedinci iz neke dobne skupine i jedan je od pokazatelja blagostanja u društvu.

Rezultati nizozemske studije upotpunjuju otkrića znanstvenika iz Sjedinjenih Država koji su lani utvrdili sličnu gornju granicu. No američki znanstvenici tvrde da pojedinci danas ne dostižu izuzetno visoku dob kao što je to nekad bio slučaj.

John Einmahl i njegovi kolege ne slažu se s tom tvrdnjom. Navode da njihovi zaključci ne pokazuju gotovo nikakvih odstupanja u trajanju maksimalnog životnog vijeka danas u odnosu na prošlost.

Profesor Einmahl napominje da neki ljudi ipak pobijaju standarde. Takav je slučaj Francuskinje Jeanne Calment, ljudskog bića koje je najdulje živjelo, a da se to moglo sa sigurnošću utvrditi na temelju njezina izvoda iz matice rođenih.

Jeanne Calment umrla je 1997. u dobi od 122 godine i 164 dana.

Rezultati istraživanja Johna Einmahla i njegove skupine bit će objavljeni za oko mjesec dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown