Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije

WHO traži povećanje poreza na duhanske proizvode na 75 posto, slijedi poskupljenje cigareta

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2015. u 6:58 2015-07-13T06:58:00+02:00

Hrvatska je napravila dosta, ali se u mnogim kafićima i restoranima i dalje može pušiti. To moramo mijenjati, kaže Antoinette Kaić-Rak, voditeljica Ureda WHO-a u Hrvatskoj

Dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva vlade da povećaju porez na duhanske proizvode na 75 posto maloprodajne cijene kako bi smanjili broj smrti zbog pušenja, Hrvatska će do kraja 2017. godine u tom pogledu tek dostići razinu Europske unije, odnosno udio od 60 posto poreza u ukupnoj cijeni cigareta.
 U izvješću WHO-a pod nazivom »Global Tobacco Epidemic 2015.«, navodi se da u svijetu svakih šest sekundi od bolesti povezanih s pušenjem umre po jedna osoba ili ukupno oko šest milijuna ljudi godišnje. Ta je brojka veća od broja umrlih od posljedica AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno, upozoravaju iz WHO-a.

Studije utjecaja poreza na duhan na javno zdravlje pokazale su da u razvijenim državama povećanje cijene duhana za 10 posto smanjuje konzumiranje duhanskih proizvoda za oko četiri posto. U slabije razvijenim i siromašnim državama, 10-postotno poskupljenje reducira upotrebu duhana za pet posto. Prema podacima WHO-a, brojne države u svijetu imaju izuzetno niske poreze na duhanske proizvode, a u nekim državama takav  porez i ne postoji. Trenutačno u samo 33 zemlje članice WHO-a porez na duhanske proizvode iznosi ciljanih 75 posto maloprodajne cijene.

Odlučne mjere

– Povećanje poreza na duhanske proizvode jedan je od najučinkovitijih načina da se smanji njihova prodaja u svijetu, što rezultira manjim brojem pušača, manjim brojem oboljelih, ali i uštedom – poručila je direktorica WHO-a Margaret Chan. Ako se ne poduzmu odlučne mjere, broj umrlih od posljedica bolesti povezanih s pušenjem do 2030. godine porast će prema procjeni WHO-a na osam milijuna godišnje.

U Hrvatskoj svaki četvrti stanovnik puši, a od posljedica pušenja umre oko 10.000 osoba godišnje. Ipak, ministar zdravlja Siniša Varga nema previše interesa za uplitanje u poreznu politiku kad je riječ o duhanu, pa nas je uputio na Ministarstvo financija. Hrvatska je, kažu u tom ministarstvu, u oporezivanju duhanskih prerađevina usklađena s pravnom stečevinom Europske unije, osim kod minimalno propisane trošarine na cigarete. Prijelazno razdoblje za prilagodbu u tom dijelu oporezivanja cigareta istječe nam 31. prosinca 2017. godine, a tada će porez iznositi 60 posto prosječne maloprodajne cijene cigareta i minimalnog iznosa od 90 eura na 1.000 komada cigareta, kažu u Ministarstvu financija.

Trošarine na cigarete, sukladno obvezama prema EU-u, povećavaju se postupno, pa su tako od 18. travnja ove godine na snazi specifična trošarina od 230 kuna za 1.000 komada cigareta, proporcionalna trošarina od 38 posto od maloprodajne cijene cigareta te minimalna trošarina na cigarete od 648 kuna za 1.000 komada cigareta. U pakiranju cigareta od 20 komada, čija se cijena kreće od 18 do 38 kuna, udio ukupne trošarine iznosi od 50 do 72 posto, udio PDV-a 20 posto, a udio ukupne trošarine i PDV-a od 70 do 92 posto.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.