Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Čišćenje organizma

Vrijeme je za detoks i pomlađivanje

Ilustracija / Foto: Marin ANIČIĆ
Ilustracija / Foto: Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2014. u 9:17 2014-03-06T09:17:00+01:00

Feng shui znalci znaju da ormari predstavljaju mentalne obrasce i stavove, pa se na pospremanje odjeće odlučuju onda kad se osjećaju zbunjeno ili kad ih čeka donošenje neke važne životne odluke

Proljetno čišćenje savršena je prilika da iz svog prostora uklonite ono što je suvišno. Čak i ako spadate u osobe koje pospremanje smatraju potpunim gubitkom vremena, sigurno ste primijetili kako se nakon sređivanja ormara odmah osjećate nekako »posloženije« i smirenije. Feng shui znalci znaju da ormari predstavljaju mentalne obrasce i stavove, pa se na pospremanje odjeće odlučuju onda kad se osjećaju zbunjeno ili kad ih čeka donošenje neke važne životne odluke. Čak i ako ste pritom zaključite da vam prošlogodišnja odjeća više ne odgovara, niste na gubitku jer ćete ubuduće kupovati puno pažljivije i promišljenije, kaže Irena Lučić, feng shui savjetnica i theta healing praktičarka, koja se duhovnim tehnikama samorazvoja aktivno bavi već više od petnaest godina, a također je i osnivačica i voditeljica Studija za osobni razvoj »Vjetar i voda«
 

Rotkvice pa kupaći

– Osim pospremanja ormara, postoji još nekoliko trikova koje možete isprobati u praksi. Ukoliko operete prozore, bolje ćete vidjeti poslovne prilike koje se pojavljuju. Nakon što suho cvijeće i aranžmane od grančica zamijenite buketima svježeg proljetnog cvijeća, osjetit ćete svježinu u međuljudskim odnosima i lakše ćete obavljati svakodnevne poslovne zadatke. Također, podmažite vrata koja škripe ili zapinju i popravite kvake – na taj će način novac puno lakše pronaći put do vašeg novčanika. A ukoliko napokon posložite foldere u kompjutoru i pobrišete stare mailove, povišica stiže, savjetuje Irena, koja napominje da je iznimno važno raščistiti tijela, umove i prostore od ustajalih energija.

– Sasvim je očekivano da ćete, nakon što završite s proljetnim čišćenjem svog doma, osjetiti potrebu pročistiti i svoj organizam. Izvlačenje laganije odjeće iz ormara malo koga ostavlja ravnodušnim po pitanju fizičkog izgleda. Iako feng shui u užem smislu nije učenje o prehrani, u širem smislu ponekad podrazumijeva raznovrsnu makrobiotičku ishranu. Prije svega, feng shui nas uči o važnosti ravnoteže i poštivanju prirodnih ciklusa. Kad bi postojala feng shui dijeta za proljeće, ona bi svakako izbjegavala drastično šokiranje organizma, a uključivala obilje mladog, zelenog i lisnatog povrća, svježe voće i cjelovite žitarice. Hrana koja raste u proljeće sadrži upravo onu energiju koja nam je u proljeće i potrebna. Primjerice, špinat obiluje željezom, koje nam daje snagu, a snaga nam treba da bismo ideje mogli ostvariti bez napora i umora. Rotkvice, pak, pomažu u razgradnji tvrdokornih masnoća, pa su nam saveznik u trenutku kad shvatimo da se uskoro moramo skinuti u kupaće kostime. Nadalje, pravilna prehrana svakako podrazumijeva temeljito žvakanje. Umjesto pred kompjutorom ili TV-om jedite za stolom, po mogućnosti sa svojom obitelji. To pomaže boljem razumijevanju i usklađivanju vaših energija. I na kraju, jedite s ljubavlju, radije nego da brojite kalorije.
 

Biljni preparati

Većina stručnjaka iz područja nutricionizma, fitoterapije i aromaterapije preporučuje provođenje detoksikacijskih kura upravo u proljeće, kada drveće počinje pupati. Obzirom da biljke i ljudi prate iste prirodne ritmove, proljeće je razdoblje u kojem najviše možemo učiniti za sebe kako bismo se obnovili i pomladili. Danas postoje brojne metode i sredstva kojima možemo očistiti svoj organizam, od blagih pa sve do vrlo radikalnih. Možete se odlučiti za uvođenje manjih izmjena u svoju prehranu ili na intenzivni post, no u svakom slučaju koristite prirodne preparate. Naime, prirodni detoksikacijski pripravci pretežno su biljnog porijekla, a obzirom da sve biljke sadrže u sebi uzlaznu energiju brzog rasta i obnove, dio te energije zasigurno će dospjeti i u vaš organizam. Element drveta koji je dominantan u proljeće regulira rad energetskih meridijana jetre i žučnog mjehura. Osobe čija je temeljna energija drvo, a to su primjerice osobe rođene 1969., 1970., 1978., 1979., 1987., 1988. i tako dalje, imaju prirodno pojačanu funkciju ovih meridijana, te bi svakog proljeća trebali uvesti praksu detoksikacije. Ukoliko drvo nije vaša temeljna energija, ali ipak imate zdravstvenih problema s jetrom i žučnim mjehurom, najprikladnije za njihovo rješavanje je upravo proljeće, navodi Lučić.
 

Radionica u Rijeci

– Feng shui je drevno umijeće uređenja prostora u skladu s prirodnim ritmovima i ciklusima. To sveto znanje vrlo je praktičnog karaktera i može pomoći unaprijediti skoro svaki aspekt privatnog i poslovnog života – ukoliko je osoba voljna pridržavati se nekih temeljnih načela. Svatko tko je pročitao makar i jedan članak ili knjigu iz područja feng shuija susreo se s pojmom pet transformacija. Sve što nas okružuje i sve ono od čega smo načinjeni, nastaje iz međuodnosa pet elemenata – vode, drveta, vatre, zemlje i metala. Spomenuti elementi – ili možda bolje reći – energetske vibracije u stalnom su međuodnosu i teže postići ravnotežu. Ukoliko u svom prostoru uspijete postići balans pet elemenata, postigli ste izvrstan feng shui. No, prije nego pomislite »oh, pa to je tako lako« imajte na umu kako ravnoteža nije statično stanje, već kontinuirani i blagi energetski tijek, koji osim prostora uvažava i dimenziju vremena, navodi Irena, te dodaje:

– Transformacija energije je upravo onaj val kojeg težimo uhvatiti kako bismo živjeli uravnoteženo i sretno. Naime, sve dok inzistiramo na kontroli i statičnosti, trošimo neizmjernu energiju na plivanje kontra struje. Onoga trenutka kada se prepustimo promjeni, ulazimo u obrazac živototvorne sile koja omogućuje stvaranje energetskih rezervi. I upravo tada, kao nekim čudom, sve ono što smo doživljavali kao problem, blokadu ili prepreku, s lakoćom uspijevamo savladati, zahvaljujući akumuliranom energetskom višku. U ovom prekrasnom ritmu proljetnog buđenja, kojim dominira energija drveta, čini mi se kako je najlakše uhvatiti taj čarobni val. No, kako bi energija nastavila neometano teći kroz naše živote, moramo raščistiti svoja tijela, umove i prostor od stagnirajućih energija. Stoga je proljetno čišćenje jako važno – ne samo zato jer je jako ružno vidjeti otiske prstiju na prozorima obasjanima suncem, nego zato što u svakom od nas postoji iskonska potreba za plesanjem u ritmu napretka.

U četvrtak, 13. ožujka s početkom u 17 sati u riječkom centru Auris u Kružnoj 8 bit će održana radionica »Feng shui za poduzetnike«. Polaznici radionice saznat će kako aktivirati sebe i svoj prostor s ciljem pokretanja novih privatnih i poslovnih projekata, kako materijalizirati svoje kreativne ideje, te kako se uskladiti s vremenskim ciklusima koji pružaju priliku za »novi početak«. Cijena radionice iznosi 100 kuna, a prijavu za sudjelovanje zainteresirani mogu poslati na mail vjetarivoda@gmail.com ili se javiti na broj mobitela 091/6464-684.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.