Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. ožujka 2020.
Slušajte liječnike

Upozorenje uoči zahlađenja: Liječnici savjetuju kako se obući. što piti, a što nikako ne smijete raditi

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2017. u 11:26 2017-12-08T11:26:25+01:00

Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, pa se preporuča da prate vremensku prognozu i imaju termostat u kući (najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18 stupnjeva Celzijusa)

Uoči zahladnjenja koje se najavljuje idućih dana, Nastavni zavod za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« objavio je u petak preporuke za starije osobe, kojima se savjetuje da izbjegavaju izlaganje hladnoći, osobito oboljeli od srčanih, respiratornih, endokrinih bolesti i demencija.

Zbog sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja, te nedostatne fizičke aktivnosti, starije osobe pripadaju rizičnoj skupini osobito osjetljivoj na hladnoću, navodi se u priopćenju Zavoda.

Starijima se preporučuje slojevito odjevanje, zaštita glave i ruku od hladnoće, izbjegavanje težeg fizičkog rada na otvorenom i hodanja po zaleđenoj površini.

Savjetuje im se i da uzimaju dovoljno tekućine u obliku toplih čajeva ili juha, te izbjegavaju alkoholna pića i više od dvije šalice kave dnevno.

Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, pa se preporuča da prate vremensku prognozu i imaju termostat u kući (najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18 stupnjeva Celzijusa).

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju i gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu kože, treba kontaktirati liječnika obiteljske medicine.
Rodbini i skrbnicima savjetuje se da u vrijeme hladnih mjeseci učestalo kontaktiraju stariju osobu.

Starija osoba kod sebe treba uvijek imati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može obratiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.