Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Prva pomoć

Tijekom radova u domu često dolazi do ozljeda, evo na što morate posebno paziti

Credit: PIXABAY.COM
Credit: PIXABAY.COM
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2019. u 19:39 2019-09-14T19:39:23+02:00

Kad do ozljede dođe, važno je biti smiren i poduzeti odgovarajuće mjere. Bilo bi dobro da u blizini imate prijatelje ili članove obitelji koji bi se odmah mogli odazvati vašem pozivu u pomoć ako bude potrebno ili barem imajte napunjeni mobitel pri ruci i kutiju za prvu pomoć

BERLIN  Kućno "'majstoriranje", posebno kad se time bave osobe bez vještina i iskustva i pri tom su nepažljive, prati veći rizik ozljeda naročito u kombinaciji s moćnim električnim alatima.

- Rizik ozljeda za vrijeme rada po kući ne smije se podcijeniti, kaže liječnica Anette Wahl-Wachendorf, potpredsjednica njemačkog liječničkog udruženja VDBW.

Kad do ozljede dođe, važno je biti smiren i poduzeti odgovarajuće mjere. Slijedi pregled onoga što najčešće može završiti po zlu i kako se s time nositi.

Ozljede ruku: One su posebno česte.

- Manje ozljede možete isprati tekućom vodom, kaže dr. Thomas Brockamp, stručnjak za prevenciju ozljeda pri njemačkom Društvu za ortopediju i traumu.
Jednom kad je rana čista, preporučuje stavljanje antiseptičkih sredstava i sterilno previjanje. U slučaju dubokih i otvorenih rana, bolova, utrnulosti, ugrožene cirkulacije ili otežanih pokreta te krvarenja koje se ne zaustavlja, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Modrice: Karakterizira ih lokalno krvarenje u okolini krvnih žila ispod kože i česte su ozljede zbog primjerice udarca čekićem. - - -- Kod modrica pomaže hlađenje pogođenog područja, kaže Wahl Wachendorf.

Ako se bol ne smiri, treba potražiti liječničku pomoć kako bi se isključio prijelom što se rješava rentgenskim snimanjem.

Posjekotine: Duboke posjekotine mišićnog tkiva traže hitnu medicinsku pomoć. Za zaustavljanje krvarenja potrebno je podvezati ranu ili pritiskom zaustaviti krvarenje. Nakon toga, podsjeća Wahl-Wachendorf, treba provjeriti status cijepljenja protiv tetanusa i konzultirati liječnika, čak i kad rana nije ozbiljnija jer je možda treba zašiti kako bi rana brže zacijelila.

Ozljede glave: Odgovarajuće mjere ovise o težini ozljede glave, kaže Brockamp. Ako ste se samo udarili, nije nužno otići kod liječnika. No ako se radi o posjekotini, ako imate mučninu, povraćate ili imate nesvjesticu, liječnički pregled je potreban.

Električni udari: U tim slučajevima potrebna je bolnička obrada i 24-satni nadzor EKG-om, kaže Wahl-Wachendorf, jer udar može izazvati srčanu aritmiju i satima nakon nesreće.

Opekline: Ako je vaša koža samo crvena, trebate ohladiti zahvaćeno područje hladnom vodom.
- Ako se formiraju mjehuri i koža je oštećena, savjetuje se potražiti liječničku pomoć, kaže Brockamp.

Nagnječenja: Prsti najčešće stradaju.
- Nagnječenje je vrlo bolna ozljeda, kaže Brockamp i dodaje:
- Preventivno vas liječnik treba pregledati kako bi utvrdio je li što slomljeno. Ponekad pomaže imobilizirati ruku dok se oteklina ne povuče

Prevencija: Kućni majstori moraju uvijek imati na umu da postoji mogućnost ozljede, kaže Susanne Woelk iz Njemačkog udruženja za sigurnost doma (DSH). Bilo bi dobro da u blizini imate prijatelje ili članove obitelji koji bi se odmah mogli odazvati vašem pozivu u pomoć ako bude potrebno ili barem imajte napunjeni mobitel pri ruci i kutiju za prvu pomoć. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.