Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Korak do nove metode

Testiranje daha otkriva rak želuca

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 7. ožujak 2013. u 22:24 2013-03-07T22:24:53+01:00

Izraelsko-kineski tim znanstvenika uspio je, koristeći senzore od nanomaterijala, u 90 posto slučajeva razlikovati rak želuca od drugih želučanih smetnji, pa čak i rani od kasnijeg stadija bolesti

LONDON  Izraelski i kineski znanstvenici uspjeli su brzim i jednostavnim testiranjem daha detektirati rak želuca, koristeći novu vrstu senzora napravljenu od nanomaterijala. Istraživanjem koje je objavljeno u časopisu British Journal of Cancer, a koje je obuhvatilo 130 osoba utvrđeno je da je test u 90 posto slučajeva otkrio rak želuca i razlikovao ga od drugih vrsta želučanih smetnji. Od ukupnog broja pacijenata 37 je imalo karcinom želuca, 32 čir na želucu, a 61 druge vrste želučanih tegoba. Test je uspio razlikovati i početni stadij od uznapredovale faze raka želuca. 

   Saznanja da rak »proizvodi« specifični miris koji nije moguće detektirati ljudskim osjetilom njuha, postoje već neko vrijeme, te se u tom smislu provode i razna istraživanja. Njemački istraživači su primjerice 2010. godine opisali kako je moguće utrenirati pse da preko daha osjete prisutnost raka pluća, iako su naveli da je moguće da psi zapravo detektiraju miris lijekova, a ne same bolesti. Izraelsko-kinesko istraživanje koje je predvodio izraelski znanstvenik Hossam Haick koji već niz godina radi na razvoju tzv. elektroničkog nosa za detekciju raka, kaže da bi ovaj test mogao revolucionirati i ubrzati način na koji se dijagnosticira rak želuca. U ovom trenutku dijagnoza za ovu bolest postavlja se uglavnom biopsijom sluznice želuca. Novim testom otkrivaju se kemikalije u izdahu koje su jedinstvene za rak želuca. 

   – Obećavajući nalazi naših istraživanja sugeriraju da bi u budućnosti ovakvi testovi mogli djelomično zamijeniti neugodnu i skuplju tehniku endoskopije u otkrivanju raka, no i nekih benignijih želučanih oboljenja. Ipak, i dalje se radi o ranoj fazi istraživanja i potrebna su još veća klinička istraživanja, kazao je Hossam Haick, jedan od vodećih istraživača s izraelskog Instituta za tehnologiju. 

   – Svega petina pacijenata može se podvrgnuti operativnom uklanjanju tumora jer se većina karcinoma želuca dijagnosticira kad su previše uznapredovali za operativno liječenje. Svaki test kojim bi se ranije postavila dijagnoza može promijeniti izglede za dugoročno preživljavanje, komentirala je ove rezultate za BBC Kate Law, ravnateljica kliničkih istraživanja u Cancer Research UK.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.