Foto Pixabay
Za vrijeme ispitivanja, sudionici su bili podijeljeni u pet skupina prema količini vlakana i jogurta koje su konzumirali.
Istraživači sa Sveučilišta Vanderbilt otkrili su da dijeta s visokim vlaknima i jogurt pomažu pri smanjenju rizika od raka pluća, prenosi News.
Otkrića objavljena u časopisu “JAMA Oncology” temelje se na analizi podataka iz studija koje su uključivale 1,4 milijuna odraslih u SAD-u, Europi i Aziji.
“Naša studija pruža snažne dokaze koji podržavaju američku smjernicu (US 2015.-2020.) koja preporučuje dijetu s visokim vlaknima i jogurtom”, rekao je stariji autor studije Xiao-Ou Shu, profesor sa Sveučilišta Vanderbilt.
Za vrijeme ispitivanja, sudionici su bili podijeljeni u pet skupina prema količini vlakana i jogurta koje su konzumirali.
Oni s najvišom konzumacijom jogurta i vlakana imali su 33 posto niži rizik od karcinoma pluća u odnosu na skupinu koja nije konzumirala jogurt i koja je u organizam unosila najmanje vlakana.
“Ta je obrnuta povezanost bila snažna, dosljedno je viđena kod sadašnjih i bivših pušača, nepušača te muškaraca i žena, kao i kod pojedinaca različitog porijekla” kaže Shu.
Dodaje i da bi zdravstvene koristi mogle biti ukorijenjene u njihovim prebiotičkim (neprobavljivoj hrani koja potiče rast korisnih mikroorganizama u crijevima) i probiotičkim svojstvima.
Pod namirnice bogatim vlaknima spadaju, primjerice, žitarice, pašta, kruh i riža od cjelovitog zrna, voće poput kruške i naranče, povrće kao što je mrkva i slatki kukuruz te grah, grašak i orašasti plodovi.