Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 2
Sutra: 13° 13° 2
24. listopada 2019.
Nezasićene masnoće, proteini i vitamini

Studija koja je trajala 30 godina: orašasti plodovi produljuju život

Ilustracija / Foto Josipa LEKO
Ilustracija / Foto Josipa LEKO
Autor:
Objavljeno: 21. studeni 2013. u 11:28 2013-11-21T11:28:32+01:00

Voditelj studije Charles Fuchs iz Instituta Dana-Farber za kancerogene bolesti rekao je da je najočitija korist za one koji redovito jedu orašaste plodove 29 posto niža stopa smrtnosti od srčanih bolesti

ZAGREB Prehrana orašastim plodovima, kao se čini, produljuje život, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, prenosi BBC.

Rezultati studije sugeriraju da orašasti plodovi najviše koriste zdravlju ako se konzumiraju svakodnevno. Američki znanstvenici koji su proveli istraživanje naveli su da osobe koje jedu više orašastih plodova općenito vode zdraviji život, ali su naglasili da i sami orašasti plodovi doprinose duljem životu.

Britanska udruga za srčane bolesti objavila je da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila veza između orašastih plodova i duljine života.
Studija je pratila gotovo 120 tisuća ljudi tijekom 30 godina njihova života, prenosi BBC.

Voditelj studije Charles Fuchs iz Instituta Dana-Farber za kancerogene bolesti rekao je da je najočitija korist za one koji redovito jedu orašaste plodove 29 posto niža stopa smrtnosti od srčanih bolesti.

»Također postoji znatno manja stopa rizika – 11 posto – od smrti od raka«, rekao je Fuchs.

Prehrana orašastim plodovima povezana je sa zdravijim stilom života – uključujući manju vjerojatnost pušenja i pretilosti, te veću vjerojatnost redovitog vježbanja. Znanstvenici navode da orašasti plodovi doprinose zdravlju i kad se sve to uzme u obzir.

Orašasti plodovi sadrže nezasićene masnoće, proteine i brojne vitamine, i mogu služiti kao zdrava zamjena za čokoladice ili kekse, navode znanstvenici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.