Zdrava, a fina hrana

Saznajte kako brzo i lako pripremiti dva ukusna jela i osvježavajući ljetni bio-koktel

Alenka Juričić Bukarica

Trend jednostavnosti i vraćanja prirodi polako nalazi svoje mjesto i u našoj zemlji, dok je na zapadu već poprilično raširen



Savršena za ljeto i jednostavna za pripremu… S obzirom na vrućine i želju da se čim prije zbriše na more, ovo zvuči savršeno. Ove epitete dobila je jedna malo neobičnija salata, ona s quinoom čije nam je tajne pripreme ovog puta otkrila mlada Hana Berbić, vlasnica trgovine zdravom hranom Bio Giardin u Rijeci, a kojom smo popričali o tome kako krenuti u vode zdrave prehrane te što imaju zajedničko biti fer i današnja ekomonija (teško pitanje!).


Ova nam je mlada zaljubljenica u prirodu, ali i ukusnu hranu, otkrila kako je i sama kroz bavljenje zdravom prehranom puno toga naučila.


 – Ni ja se nikad ranije nisam susrela, primjerice, s amarantom koji su Azteci koristili stoljeća prije nas, a mi ga tek sada nanovo otkrivamo. Taj trend jednostavnosti i vraćanja prirodi je nešto što polako nalazi svoje mjesto i u našoj zemlji, dok je na zapadu poprilično raširen. Posebno sam ponosna što proizvodi koje prodajemo, u pravilu nose oznaku »fair trade«. To je način poslovanja koji se temelji na održivom razvoju i solidarnosti sa zemljama u razvoju, rekla je Berbić, dodajući kako se u svijet ovakve prehrane »na mala vrata« može ući i uz – čokoladu. Ili jednostavno paštu ili rižu. Dobra zamjena za kavu je pak ječmena kava čiji je osnovni sastojak ječmeni slad, specifičan po tome što alkalizira organizam.




Sama quinoa je ustvari namirnica bez glutena, koja ima veću nutritivnu vrijednost nego pšenica. Ta pseudožitarica je, za razliku od pšenice ili riže, dobar izvor čitavog niza esencijalnih aminokiselina, među njima lizina.


 – Uz to sadrži i rijetke minerale i elemente u tragovima. Ima nisku razinu masti, a dobar je izvor vlakana, vitamina C, A, K i magnezija.


Dobro je što je možete skuhati unaprijed i spremiti u hladnjak. Prije kuhanja je treba dobro oprati da izgubi gorčinu. U salatu se po izboru mogu dodati orasi koji jako dobro idu uz quinou, ali i pržene sjemenke suncokreta ili buče, rekla je Berbić, pojašnjavajući kako se radi ljetna salata s ovom žitaricom. Umjesto klasične torte od sira, preporučila je tofu tortu, a kao onaj završni detalj i lagani ljetni biokoktel.


Stoga, kuhače u ruke i organski vam dobar tek!


Salata s quinoom


   Potrebno:  1 šalica quinoe 1 i pol šalica vode 1/4 žličice soli 1 šalicu mahuna, celera i/ili graška 1 – 2 manje mrkve, oguljene i tanko narezane 1/2 crvene ili zelene paprike, tanko narezane 1 rajčica 1 naribani krastavac 1/4 šalice isjeckanog svježeg peršina ili bosiljka 1/2 šalice isjeckanih oraha, prženih suncokretovih sjemenki ili indijskih oraščića  brusnice, grožđice, marelice ili masline (po želji)  2 žlice soka od limuna  1/4 šalice maslinova ulja  1/4 žličice soli  kajenski papar, češnjak u granulama ili mljeveni đumbir 

 Priprema:


quinou ostaviti da se 15 minuta namače u hladnoj vodi. Potom je temeljito isprati i ocijediti. Staviti quinou u posudu zajedno s vodom, solju i uljem. Neka prokuha pa pokriti i ostaviti da kuha još minutu, zatim smanjiti vatru i kuhati još 15 minuta. Maknuti s vatre i ostaviti poklopljeno 5 minuta. Lagano promiješati vilicom, ostaviti da se hladi pokriveno.


Mahunarke i mrkvu kuhati 5 minuta na pari dok ne postane nježno hrskavo, zatim oprati u hladnoj vodi i ocijediti. Rajčicu i krastavac ostaviti sirove te samo narezati i dodati u salatu. Sve sastojke pomiješati s quinoom, začiniti, pa salatu staviti u hladnjak i ostaviti da se ohladi.    

Tofu torta


   Potrebno: za biskvit:180 g graham krekera 2 žlice šećera demerara 1/2 žličice cimeta 90 g omekšalog maslaca  za nadjev:700 g čvrstog tofua200 g šećeravrh žličice vanilije u prahu2 g soli60 ml suncokretovog ulja30 ml limunovog soka

Priprema: za podlogu staviti graham krekere, šećer i malo cimeta u blender i sve smrviti u fine mrvice. Dodati omekšali maslac i opet sve dobro izmiksati. Kalup za tortu lagano premazati uljem. Rasporediti smjesu od graham krekera po dnu i po stranama kalupa. Ugrijati pećnicu na 160 stupnjeva i staviti biskvit da se peče 5 minuta.


 Za nadjev u blenderu izmješati tofu, šećer, vanilijin prah, sol, ulje i limunov sok. Miješati dok se ne poveže u glatku smjesu. Njome potom zaliti biskvit pa staviti u pećnicu, prethodno zagrijanu na 175 stupnjeva. Peći dok ne poprimi lagano smeđu boju, 20 do 30 minuta. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom staviti u hladnjak. Servirati rashlađeno.


Prije serviranja po torti se može posuti malo meda, ječmeni ili rižin slad.    

Ljetni bio-koktel


   Potrebno: 3 dl vode,pola limuna iz organskog uzgoja3 ploške đumbira1-2 listića svježe mente1 žlica ječmenog slada

Priprema: đumbir oprati, narezati i zajedno s korom prokuhati tri minute. U toplu vodu dodati listiće mente, a nakon što se napitak ohladi u njega iscijediti limun pa dodati ječmeni slad i još jedan listić mente za ukras.