Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Utjecaj na mozak

Pušite? Na listu opasnih posljedica po vaše zdravlje sada dodajte i ovu

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2018. u 13:40 2018-09-15T13:40:16+02:00

Novo veliko istraživanje južnokorejskih znanstvenika ustvrdilo je povezanost pušenja s pamćenjem i rizikom razvijanja demencije i Alzheimerove bolesti u starijoj dobi

Nova studija južnokorejske Nacionalne sveučilišne bolnice u Seulu pokazala je da pušenje povećava rizik od problema s pamćenjem u kasnijoj životnoj dobi, prenosi Health Line.

Istraživanje se provodilo od 2006. do 2013. godine, a obuhvatilo je čak 46 000 muškaraca starijih od 60 godina. Rezultati pokazuju da muškarci koji nisu pušili i oni koji su prestali pušiti imaju manje šanse da razviju demenciju od trenutnih pušača.

Izraženo u brojkama, u usporedbi s pušačima, nepušači imaju 19 posto više šanse da neće razviti neki oblik demencije, a 18 posto je sigurnije da neće doći do razvoja Alzheimerove bolesti.

Oni koji su prestali pušiti i ne puše zadnje 4 godine ili više imaju 14 posto bolje šanse od pušača da neće oboljeti od demencije u bilo kojem obliku, odnosno 15 posto od Alzheimera.

Ova su otkrića samo dio većeg korpusa istraživanja koja sugeriraju da pušenje negativno utječe na mozak i memoriju.

U suštini, već dobro poznati problemi koje pušenje stvara srcu pušača samo se reflektiraju na mozak jer čak 20 do 25 posto krvi koje oštećeno srce šalje tijelom ide direktno u mozak.

Pušenje može stanjiti i oštetiti krvne žile zbog čega se ograničava dotok krvi u mozak koji pritom ostaje bez dovoljne količine potrebnih nutrijenata i kisika.

Zbog toga na dugačku listu potencijalnih posljedica pušenja – poput raka pluća, srčanog i moždanog udara – sada možemo dodati i probleme s pamćenjem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.