Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Važno je šetati

Previše sjedenja ostavlja dugotrajne zdravstvene posljedice: Najviše se "ulijenimo" tijekom blagdana

FOTO/Pexels
FOTO/Pexels
Autor:
Objavljeno: 13. prosinac 2019. u 9:39 2019-12-13T09:39:01+01:00

Smanjenje gustoće koštanog tkiva, ukupne tjelesne mase i mase mišića nogu također su uočeni. 

Britanska studija pokazuje da zdrave osobe koje dnevno naprave oko 10.000 koraka nakon samo četrnaest dana izležavanja imaju dramatični pad snage i glavnih pokazatelja dobra zdravlja. 

Stručnjaci upozoravaju da usporavanje aktivnosti može biti posebno pogubno za starije osobe i može izazvati fiziološke posljedice koje se ne mogu nikad poništiti. 

Istraživanje je obuhvatilo 47 odraslih osoba od kojih je polovica bila starija od 60 godina a ostali su bili u 20-im i 30-im godinama života. Svima je bilo rečeno da aktivnosti svedu na najviše 1500 koraka dnevno tijekom dva tjedna.

Na kraju istraživanja razina masnog tkiva u mišićima porasla je 20 posto u mlađim skupinama, a 28 posto u starijoj skupini.

Snaga u nogama pala je pet posto u mlađoj skupini, a više od osam posto među umirovljenicima. 

Uočen je i pad kardiorespiratornog kapaciteta uz pad od više od pet posto među mlađima i gotovo 10 posto među starijim ispitanicima. 

A mitohondrijska funkcija - proizvodnja energije na staničnoj razini, snažno je pala nakon dva tjedna izležavanja uz pad od oko četiri posto među mlađima i 19 posto među starijima od 60 godina. 

Znanstvenici su ocijenili da je ovo otkriće posebno važno zbog toga što sugerira promjene u tijelu koje bi mogle rezultirati dugoročnim, pa čak i trajnim posljedicama pogađajući metaboličke funkcije, zdravlje mišićno-koštanog sustava i stanja povezana s upalama.

Studija sveučilišta Liverpool jedinstvena je zbog toga što je proučavala zdrave osobe koje su iznenada smanjile svoje aktivnosti. Takve promjene događaju se u blagdansko vrijeme ili tijekom loših vremenskih primjera ili bolesti.  

Smanjenje gustoće koštanog tkiva, ukupne tjelesne mase i mase mišića nogu također su uočeni. 

Znanstvenica Juliette Norman kaže da je opseg uočenih promjena u tako kratkom vremenu iznenađujući i upozorila je da se treba oduprijeti tendenciji vođenja sjedilačkog života. 

"U ovo doba godine mnogi od nas opustit će se, jest će i piti više i manje vježbati. Nemojte odgađati šetnje, ova studija stvarno pokazuje važnost svakodnevnog izlaska - pola sata dnevno dovoljno je da spriječi silaznu putanju".

Prema procjenama britanskog sustava javnog zdravstva u toj zemlji oko šest milijuna sredovječnih osoba živi sjedilačkim načinom života i 40 posto ljudi u dobi od 40 do 60 godina ne prohoda oštrim tempom desetak minuta niti jednom mjesečno.

Rezultati istraživanja objavljeni su na konferenciji Fiziološkog društva. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu