Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 27
Sutra: 5° 5° 27
13. prosinca 2019.
Potrošački kod

Poražavajući rezultati analize: Dvije dječje maske kupljene u hrvatskim trgovinama sadrže toksične tvari

Poražavajući rezultati analize: Dvije dječje maske kupljene u hrvatskim trgovinama sadrže toksične tvari
Poražavajući rezultati analize: Dvije dječje maske kupljene u hrvatskim trgovinama sadrže toksične tvari
Autor:
Objavljeno: 4. veljača 2018. u 18:29 2018-02-04T18:29:43+01:00

Novinari HRT-ove emisije Potrošački kod u suradnji s Nastavnim zavodom dr. Andrija Štampar analizirali su karnevalske maske za djecu.

Kupljene su maske bile od umjetne mase, a analizirana je oštrina rubova maska od tvrđe mase te su se utvrđivali kemijski parametri, toksične sastavnice, teški metali, amini, azobojila i formaldehid.

Na ispitivanju kvalitete pale su dvije maske: maska Krinka kupljena u prodavaonici Offertissima i maska PVC kupljena u trgovačkome lancu Spar.

Sporne maske sadržavaju zabranjene toksične ftalate. Ako ste kupili koju od dviju maska, postoji mogućnost da će dijete dobiti osip ili bi ftalati mogli ući u njihov krvotok.

Voditeljica laboratorija za predmete široke potrošnje dr. Andrija Štampar Lidija Barušić nakon analize je poručila da proizvodi, koji su, poput maska, pali na ispitivanju ne smiju biti na tržištu odnosno da bi mjerodavne inspekcije sporne maske morale povući iz prodaje. Ftalati ne bi smjeli biti u sastavu nekoga proizvoda, a oznake bez ftalata, koje nose neki proizvodi, zapravo su marketinški trik.

Stručnjaci savjetuju da se za vrijeme karnevala treba izbjegavati maske koje prekrivaju cijelo lice, imaju neugodan miris te ih ne treba nositi na licu cijeli dan.

„Na primjeru naše analize poražavajuće je to da od sedam maska čak dvije nisu bile zdravstveno ispravne odnosno sigurne iako nose oznaku sukladnosti za europsko tržište“, istaknula je urednica HRT-ove emisije Potrošački kod Sanja Smiljanić Grubišić. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dobrovoljni mirovinski fondovi uz prinose donose i porezne olakšice te državna poticajna sredstva