Jaja nisu opasna

Nova studija: Viši unos kolesterola ne dovodi do povećanja rizika od bolesti srca

E. B.



Nova studija sa Sveučilišta u istočnoj Finskoj pokazuje da relativno visok unos kolesterola iz hrane, odnosno za ljude koji jedu barem jedno jaje dnevno, nije povezan s povišenim rizikom od bolesti srca, navodi časopis American Journal of Clinical Nutrition.


Globalno, mnoge prehrambene preporuke više ne postavljaju ograničenja na unos kolesterola iz hrane.


Studija je pokazala da visok unos kolesterola iz hrane nije bitno povezan s rizikom od incidenata koronarne bolesti srca – ne u cijeloj ispitivanoj populaciji, kao kod onih osoba s ApoE4 fenotipa, odnosno genetski predisponiranim tipovima. Štoviše, potrošnja jaja, koja su značajan izvor kolesterola u prehrani, nije bila povezana s rizikom od incidenata koronarne bolesti srca.




Rezultati  kazuju da kolesterol dijeta ili učestalo konzumiranje jaja ne povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, čak i kod osoba koje su genetski predisponirane na veći učinak kolesterola iz hrane na razinu kolesterola u serumu.


Sudionici studije imali su  prosječan dnevni prehrambeni unos kolesterola od 520 mg i konzumirali su prosječno jedno jaje dnevno.