Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
150 minuta tjedno

Muškarci mogu spriječiti porast kolesterola vježbanjem

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 13. svibanj 2015. u 13:53 2015-05-13T13:53:00+02:00

"Koristi od tjelesnih aktivnosti za poboljšanje razine kolesterola najveće su kod mladih osoba do osoba srednje životne dobi i postupno se smanjuju u starijoj životnoj dobi", kaže Usman Baber s medicinskog fakulteta Mount Sinai u New Yorku

NEW YORK - Muškarci koji redovito vježbaju mogu odgoditi porast kolesterola koji prati srednje i zrelije godine života, potencijalno smanjujući rizike za srčane bolesti, pokazalo je američko znanstveno istraživanje.

Znanstvenici su pratili tisuće muškaraca tijekom nekoliko desetljeća povremeno mjereći njihov kolesterol u krvi i potom ispitujući njihovo kardiovaskularno zdravlje na pokretnoj traci za trčanje.

Muškarci koji su mogli trčati dulje i brže, što je bio znak da njihovo tijelo može brže opskrbiti mišiće kisikom, imali su i niži kolesterol.

"Koristi od tjelesnih aktivnosti za poboljšanje razine kolesterola najveće su kod mladih osoba do osoba srednje životne dobi i postupno se smanjuju u starijoj životnoj dobi", kaže Usman Baber s medicinskog fakulteta Mount Sinai u New Yorku.

"Ti rezultati potvrđuju važnost redovitog vježbanja kod mladih i onih u srednjoj životnoj dobi", kaže Baber o rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu American College of Cardiology.

Da bi razumjeli vezu između vježbanja i kolesterola znanstvenici su obradili podatke prikupljene od ukupno 11.418 muškaraca od 1970. do 2006. u bolnici u Dallasu.

Većina ispitanika bili su bijelci s visokoškolskim obrazovanjem i relativno dobrostojeći.

Iz istraživanja su isključeni svi koji su imali srčane i moždane udare ili karcinome.

Muškarci koji su najviše vježbali imali su najniži ukupni kolesterol kao i najniži LDL kolestrol, poznat kao loš kolestrol koji je odgovoran za stvaranje ateroskleroze i za srčane udare. Najviše razine dobrog kolesterola tzv. HDL imali su oni koji su bili u najboljoj formi.

Nakon kasnih 60-ih godina života ta se razlika gubila.

Muškarci koju su manje vježabali loše su rezultate kolesterola imali već u 40-im godinama života.

Kako bi izbjegli porast kolesterola vezanog uz godine, muškarci bi trebali vježbati najmanje 150 minuta tjedno umjereno ili 75 minuta intenzivno, kažu znanstvenici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.