Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Promjena navika

Jeste li čuli za planetarnu dijetu? Istraživači tvrde da bi mogla spasiti svijet, a ne samo vaše zdravlje

Image by congerdesign from Pixabay
Image by congerdesign from Pixabay
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2019. u 14:50 2019-04-07T14:50:54+02:00

Kada bi svi slijedili planetarnu zdravstvenu prehranu, istraživači vjeruju da se svake godine može spriječiti više od 11 milijuna prijevremenih smrti.

Mnoge dijete obećavaju da će vam pomoći da brzo smršavite, ali nova planetarna zdravstvena prehrana, prema navodima istraživača – mogla bi spasiti svijet.

U nedavnom izvješću objavljenom u časopisu The Lancet, istraživači upozoravaju da će stanovništvo, u kombinaciji s trenutnim prehrambenim trendovima i proizvodnjom hrane, dovesti do povećanja bolesti, gladi u svijetu i emisija stakleničkih plinova.

No, kažu i da cjeloviti globalni remont načina na koji jedemo “može osigurati dobitke za svakoga do 2050. i kasnije”.

Kada bi svi slijedili planetarnu zdravstvenu prehranu, istraživači vjeruju da se svake godine može spriječiti više od 11 milijuna prijevremenih smrti.

To bi također smanjilo emisije stakleničkih plinova i očuvalo više zemljišta, vode i bioraznolikosti.

Ova dijeta obećava "savršeno" zdravlje za planet i njegovu populaciju, piše IOL News.

Tvrdi se da je udvostručenje konzumacije oraha, voća, povrća i mahunarki i smanjenja unosa mesa za pola te šećera način na koji se to može učiniti.

Planetarna prehrana je dijeta koju simbolično predstavlja pola tanjura voća, povrća i oraha.

Druga polovica sastoji se uglavnom od cjelovitih žitarica, biljnih proteina, graha, leće, mahunarki, nezasićenih biljnih ulja, skromnih količina mesa i mliječnih proizvoda, te nekih dodanih šećera i škrobnog povrća.

Planetarna prehrana je uglavnom bazirana na biljkama i omogućuje u prosjeku 2 500 kalorija dnevno.

Preporučuje se jedan burger od govedine i dva obroka ribe tjedno, ali većina proteina dolazi od mahunarki i orašastih plodova, čaša mlijeka dnevno, ili neki sir ili maslac, uklapa se u smjernice prehrane, kao i jedno ili dva jaja tjedno.

Polovica svakog tanjura hrane u ovoj prehrani je povrće i voće, a trećina su cjelovite žitarice.

Planetarna prehrana podsjeća na one planove prehrane koji su već poznati kao zdravi, kao što su mediteranske dijete, kažu istraživači.

Predavač na Sveučilištu North-West i glasnogovornik Udruge za dijetetiku u Južnoj Africi, dr. Mariaan Wicks, rekao je: ˝Planetarna prehrana nudi nevjerojatnu raznolikost biljnih namirnica i postoje izvrsni izvori biljnih proteina koji pružaju kompletan izvor amino kiselina.˝

Naviknuti da jedete manje mesa, jaja i mliječnih proizvoda ne znači da ne biste jeli ukusna jela.

"Svaka mala promjena može napraviti veliku razliku", rekao je Wicks. "Počnite s jednostavnim promjenama i kako se više osjećate ugodno, dodajte nove promjene."

Prednosti prehrane nisu ograničene na zdravlje, dobra je i za okoliš.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.