Savršena namirnica

Jaja su bogat izvor hranjivih tvari. No koliko ih se često smije konzumirati?

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Općenito je preporučljivo ne prelaziti konzumaciju tri do četiri jaja tjedno, uzimajući u obzir i ona koja se nalaze u hrani. Važno je ne prekoračiti potrošnju od pet do šest puta tjedno



Jaja su jeftina namirnica jednostavna za kuhanje, imaju malo kalorija (oko 80 za veliko jaje) i osnova su mnogih recepata, brzih za pripremu. Nažalost, s druge strane, svi znamo da imaju visok udio kolesterola pa je bolje ne pretjerivati s količinom. Gotovo svi znaju rizike, ali malo tko zna da su jaja vrlo zdrava namirnica i zanimljiv izvor omega 3 i 6 masnih kiselina, korisnih za zdravlje jer pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.


Sadrže kolesterol, ali u umjerenim količinama. Prisutan je u žumanjku i predstavlja samo 5 posto masti u jajetu, dok 65 posto čine masne kiseline s visokim postotkom oleinske kiseline, omega 3 i omega 6, tako da ako vam je kolesterol pod nadzorom, ne treba se bojati da će vam porasti ako pojedete jaja! No, ako bolujete od hiperkolesterolemije (povišene koncentracije kolesterola u organizmu) ili morate snižavati razinu kolesterola u krvi, jaja nisu preporučljiva hrana. Bolje ih jesti umjereno ili pokušajte, barem, izbjegavati žumanjke.


Vitamini i minerali


Koliko jaja možete pojesti tjedno? Općenito je preporučljivo ne prelaziti konzumaciju 3 do 4 jaja tjedno, uzimajući u obzir i ona koja se nalaze u hrani. Ako slijedite niskokaloričnu prehranu, s obzirom na to da jaje nije pretjerano kalorična hrana, slobodno ih možete pojesti 4 tjedno. Za sportaša koji očito sagorijeva više kalorija, broj jaja se može povećati. Važno je ne prekoračiti potrošnju od 5 do 6 puta tjedno. No, koja su to svojstva i prednosti jaja?


Izvrsna su hrana za mišiće jer osnažuju i daju vam energiju. Imaju vrlo visoku biološku vrijednost: na skali od 1 do 100 biološke vrijednosti hrane, jaje doseže 93, dok se meso zaustavlja na 69. Jaje daje proteine najbolje kvalitete, zajedno sa svim esencijalnim aminokiselinama (koje ne proizvodi organizam). Bogata su vitaminima i mineralnim solima te imaju snažno antioksidativno djelovanje, protiv starenja i stanične degeneracije. Zapravo, u jajetu postoje i zaštitni faktori, poput flavonoida koji se bore protiv promjena slobodnih radikala.Biotin sadržan u žumanjku, vitamin B kompleksa, sudjeluje u tvorbi keratina neophodnog za lijepu kosu i nokte. Također, zbog prisutnosti karotenoida, prekursora vitamina A, jaje štiti kožu, sluznicu i vid. Jaja su odličan izvor proteina koji održavaju rad i zdravlje mišića i usporavaju brzinu kojom se gubi mišićna masa te sadrže vitamine i minerale koji su potrebni za pravilno funkcioniranje moždanih i živčanih stanica.

Primjena u kozmetici




Prehrambeni unos jaja treba ograničiti kod osoba koje pate od kamenca ili upale žučnog trakta. Ekcemi, svrbež i drugi kožni poremećaji, nakon uzimanja jaja, ukazuju na moguću alergiju. Iz tog razloga jaje ne bi trebalo uvoditi u prehranu djece prije desetog mjeseca života. Čini se da neka istraživanja pokazuju pozitivnu vezu između uvođenja jaja prije šestog mjeseca i smanjenja rizika od alergija, ali o tom aspektu još uvijek nema apsolutne suglasnosti.


Kao što su hranjiva svojstva jaja neosporna, takva su i njihova kozmetička svojstva. Nije slučajno, u stvari, da su se od davnina koristila za njegu i ljepotu kože i kose. Hranjivu masku za kosu od jaja s lakoćom možete napraviti kod kuće, a sve što vam je potrebno je 1 jaje (2 ako imate dugu kosu), 1 žlica maslinovog ulja i 3 žlice meda. Umutite jaje i dodajte ulje i med, te sve dobro izmiješajte dok ne dobijete homogenu kremu. Masku nanesite na suhu kosu, od korijena do krajeva, laganom kružnom masažom. Ostavite 20 minuta, zatim isperite s puno vode i nastavite s uobičajenim šamponom. Da bi maska bila još hranjivija, koristite je nakon šamponiranja i isperite je toplom vodom.


Kako biste na prirodan i ekonomičan način nahranili kožu lica, učinili je blistavom i borili se protiv znakova starenja, preporučujemo vam »uradi sam« masku na bazi jaja. Dovoljan vam je 1 žumanjak i 1 žličica meda. Žumanjak odvojite od bjelanjka i pomiješajte ga s medom sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Masku nanesite na prethodno očišćeno lice i pustite je da stoji 30 minuta. Uklonite masku spužvicom namočenom u toplu vodu, a potom obilno isperite lice hladnom vodom. Ako ne volite miris jajeta, u masku možete dodati par kapi eteričnog ulja limuna. U slučaju osjetljive ili alergijama sklone kože, uvijek se obratite svom liječniku, kozmetičaru ili dermatologu prije nego što koristite »uradi sam« maske.


Tisuće recepata


O uporabi jaja u kuhinji ne treba niti govoriti. Postoji više od tisuću recepata s jajima, a koje god jelo želite pripremiti, dobro je izvaditi jaja iz hladnjaka najmanje sat vremena prije nego što ih upotrijebite. Bjelanjci koje želite umutiti u snijeg moraju se čuvati na sobnoj temperaturi, uz dodatak soli ili vrhnja, kako bi se izbjeglo da ostanu tekući.


Ako ste sto posto sigurni da je jaje svježe, možete ga jesti sirovo, možda uz »kamenicu«, sa soli, paprom i limunovim sokom ili pripremiti majonezu. Ako s druge strane konzumirate kuhana jaja, imajte na umu da način kuhanja koji odaberete utječe na vrijeme probave koje je očito proporcionalno količini upotrebljene masti i korištenim temperaturama: kuhana, pržena ili masna jaja, kao i omlet duže se probavljaju.