Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
21. siječnja 2019.
Zbog mogućeg oštećenja vida

Inspekcija povukla i uništila opasne igračke s laserom

Foto web
Foto web
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2013. u 15:10 2013-12-15T15:10:26+01:00

S hrvatskog je tržišta povučeno i uništeno nekoliko stotina dječjih igračaka, gotovo 1.500 zračnih pušaka i više od 4.500 ostalih proizvoda poput pokazivača i privjesaka koji sadrže izvore optičkog zračenja nakon što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da laseri predstavljaju opasnost za oštećenje vida

ZAGREB  S hrvatskog je tržišta povučeno i uništeno nekoliko stotina dječjih igračaka, gotovo 1.500 zračnih pušaka i više od 4.500 ostalih proizvoda poput pokazivača i privjesaka koji sadrže izvore optičkog zračenja nakon što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da laseri predstavljaju opasnost za oštećenje vida.
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je u listopadu i studenom inspekcijske nadzore nad trgovačkim društvima koja se bave uvozom proizvoda za hobi i rekreaciju odnosno uvozom i distribucijom dječjih igračaka.
Na temelju provedenih nadzora s tržišta je povučeno i neškodljivo uništeno 1447 komada zračnih pušaka s laserom za uporabu iznad 14 ili 18 godina, 4531 komad pokazivača, privjesaka i ostalih proizvoda i 275 dječjih igračaka.
Svi ti proizvodi prijavljeni su u sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama glede proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača (RAPEX).
Inspekcija je uzela uzorke zračnih pušaka i pištolja, koji osim plastičnih metaka sadrže i izvore optičkog zračenja – lasere – koji služe kao nišani i s proizvoda gdje laseri služe kao pokazivači primjerice kod predstavljanja prezentacija te olovaka, privjesaka i šokera i proizvoda koji sadrže led lampe, pa služe i kao baterije i pokazivači.
Laboratorijski su ispitani i analizom je utvrđeno da laseri predstavljaju opasnost za oštećenje vida te nisu u skladu s pravilnikom o temeljnim zahtjevima za uređaje koji proizvode optičko zračenje te uvjetima i mjerama zaštite od optičkog zračenja.
U suprotnosti s pravilnikom o sigurnosti igračaka su dvije vrste pištolja s izvorom optičkog zračenja (laser), a u sklopu igračke »laserski pištolj i meta (pikado)« jer je ispitivanjem utvrđeno postojanje lasera klase II.
Iz Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja poručuju da će i dalje provoditi kontrolu tržišta te nastaviti s uzorkovanjem proizvoda koji sadrže izvore optičkog zračenja (laser).
Pozvali su građane da pri uporabi proizvoda s ugrađenim izvorim optičkog zračenja uvijek imaju na umu da se laserska svjetlost nikad ne smije usmjeriti direktno u neku osobu ili životinju, jer takva svjetlost usmjerena u oči može biti pogubnija od direktnog gledanja u sunce. Također napominju da u opasnosti od takvih naizgled potpuno bezopasnih igračaka nisu samo djeca koja se njima igraju, već i svatko u koga usmjere lasersku zraku.
Da bi rizik uporabe proizvoda koji sadrže lasere bio minimalan, razina zračenja i svjetlosti u takvim proizvodima ne smije prelaziti najnižu propisanu razinu, a laser mora biti označen na obavijesti o proizvodu, stoji u priopćenju. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka