Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Muke s tenom

Imate li problema s aknama? Ove namirnice trebate izbjegavati

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 18. studeni 2018. u 8:06 2018-11-18T08:06:19+01:00

Premda nije glavni uzročnik akni i ostalih nepravilnosti kože, hrana može umnogo djelovati na njihovu pojavu. Donosimo popis namirnica koje biste trebali početi izbjegavati ukoliko imate problema s kožom.

Na spomen čistog i zdravog tena mnogi od nas mogu samo čeznutljivo uzdahnuti. Određen stupanj nepravilnosti na licu, među kojima prednjače akne, pogađa otprilike 80 do 90 posto mladih osoba, a nerijetki su slučajevi i kod odraslih osoba, među kojima neki od njih svoje prve akne dobiju tek u odrasloj dobi. O sitnim ožiljcima koji su kasnije vidljivi, posebice na licu, da i ne govorimo!

Za nastanak akni, ali i činjenicu da je njihov spektar prisutnosti tako širok – od povremenih bubuljica do kroničnih slučajeva – zasluženi su uglavnom hormoni. To i objašnjava zašto se najčešće javljaju u tinejdžerskoj dobi, a nisu ni rijetkost kod odraslih žena koje pate od hormonalnih poremećaja poput policističnih jajnika.

Osim hormona, saveznici stvaranja akni svakako su bakterije, ali i geni te određene vrste lijekova, poput steroida i litija, na koje koža može reagirati nepovoljno.

Na kraju ovog složenog lanca mogućih uzroka nepravilnosti na koži, nalazi se i prehrana pojedinca. Ona nema jednako snažan utjecaj na nastanak akni kao što to imaju, primjerice, hormoni, no ako postoji „plodno tlo”, nepravilan odabir hrane svakako pospješuje pojavu.

Premda njihov učinak nije jednak za sve, postoji lista namirnica i tvari koje su rizičnije ako je vaša koža sklona nepravilnostima. Provjerite koje su, a zatim napravite testiranje tako da smanjite ili izbacite njihov unos, a potom pratite promjene na vašoj koži.

Kravlje mlijeko

U posljednjih deset godina razne studije dovode u vezu kravlje mlijeko (i ostale mliječne proizvode) i nastanak akni. Premda i dalje nije jasno zašto, postoji nekoliko teorija. Kravlje mlijeko povisuje šećer u krvi što može povećati šansu upala koje dovode do akni.

Također povisuje razinu inzulina čime se potiče povećanje proizvodnje kožnih ulja (sebuma). Osim toga, industrijsko mlijeko sadrži i mnogo hormona čime se može potaknuti lučenje sebuma i pretjeran rast stanica koje na koncu blokiraju pore.

Studije su pokazale da osobe koje piju mlijeko u tinejdžerskoj dobi imaju puno veću stopu akni od onih koji piju malo ili nimalo mlijeka u toj dobi.

Foto Pixabay.com

Šećer

Bez panike! Dva-tri slatka zalogaja neće vam stvoriti prištić. Problem nastane kad ih tijekom dana unesete više i to naročito odjednom. Ako popijete bocu zaslađenog soka i uz to pojedete čokoladicu, a oba su proizvoda prepuna rafiniranih šećera koji se brzo razgrađuju u organizmu naglo povisujući ukupnu razinu šećera u krvi, raste i razina inzulina koji je potreban da se sav taj šećer prebaci u stanice, a učinak je isti kao kod kravljeg mlijeka, samo još intenzivniji.

Stoga izbjegavajte jednostavne šećere koje sadrže slatkiši, proizvodi od bijelog brašna i zaslađena pića – ti proizvodi ionako nisu dobri za zdravlje, a ostavljaju posljedice i na vašoj koži.

Foto Pixabay.com

Brza hrana

Pojava akni usko je povezana uz zapadnjački način prehrane u kojem dominiraju masni, teški i visokokalorični obroci siromašni vitaminima, vlaknima i mineralima. Burgeri, sendviči, prženi krumpirići, pizze i slični proizvodi nisu dobri za vašu kožu.

Studija u kojoj je sudjelovalo više od 5000 kineskih tinejdžera i mladih osoba pokazala je da je visoko masna prehrana povećala rizik od razvijanja akni za čak 43 posto. Druga studija u kojoj je sudjelovalo 2 300 turskih muškaraca koji redovito jednu burgere i kobasice pokazala je porast rizika za 24 posto.

Premda je potrebno obaviti još mnogo istraživanja na ovom području da se ustvari razlog povezanosti zapadnjačke fast food prehrane i razvoja akni, pretpostavlja se da takav tip prehrane mijenja razinu hormona na način da promiče nastanak prištića.

Foto Pixabay.com

Alkohol

Poput hrane, ni alkohol nije direktno povezan s nastankom akni i prištića, no svatko s iole problematičnom kožom nakon malo konkretnijeg izlaska zna da koža ujutro nije ona prava. Kao posljedica najčešće nastaju mali bijeli prištići ili pak veći i upaljeni, a crvenilo i otečenost kože uz to nije nepoznanica.

Zašto je tome tako? Razlog je isti kao i s hranom. Prekomjeran unos alkohola, u prvom redu piva ili bijelog vina (ili svih pića pomiješanih sa zaslađenim sokovima) stvara prekomjernu razinu šećera u krvi. Uz to velika količina alkohola slabi imunološki sustav zbog čega je veći rizik od nastanka upala, naročito kožnih. Stoga, ako želite imati zdravu i lijepu kožu, a i zdravlje općenito, pripazite s pićem!

Foto Pixabay.com

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.