Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
18. listopada 2018.
Rizik od moždanog udara

Francuska ograničava kontraceptive 3. i 4. generacije zbog zdravstenih rizika

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2013. u 13:47 2013-01-04T13:47:23+01:00

Francuske zdravstvene vlasti uvode mjere za ograničavanje korištenja kontracepcijskih tableta koje prate veći zdravstveni rizici i prestat će refundirati troškove njihova prepisivanja od ožujka nakon što je jedna 25-godišnja žena koja je pretrpjela moždani udar i ostala djelomično paralizirana tužila proizvođača lijeka Bayer zbog navodnih nuspojava

PARIZ  Francuske zdravstvene vlasti uvode mjere za ograničavanje korištenja kontracepcijskih tableta koje prate veći zdravstveni rizici i prestat će refundirati troškove njihova prepisivanja od ožujka nakon što je jedna 25-godišnja žena koja je pretrpjela moždani udar i ostala djelomično paralizirana tužila proizvođača lijeka Bayer zbog navodnih nuspojava.
Istraga slučaja 25-ogodišnjakinje pokazala je da je uzimanje kontracepcijske tablete Meliane »moglo biti odgovorno« za njezin moždani udar koji je doveo do djelomične oduzetosti. Njezini odvjetnici tvrde da je Bayer morao povući to sredstvo s tržišta.
Službena istraga prepisivanja kontracepcijskih sredstava koja je pokrenuta ovog tjedna proučit će praksu prepisivanja u kojoj se možda previše propisuju kontraceptivi treće i četvrte generacije koji nose veće rizike.
Dok sve kontracepcijske pilule imaju veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka veći broj istraživanja pokazuje da je rizik kod novijih generacija kontraceptiva veći nego kod 'starijih' tableta. Europska medicinska agencija kaže da su rizici od embolije, koji su sveukupno niski, ipak dvostruko veći za žene koje koriste pilule treće i četvrte generacije.
Bayer je prošlog listopada odvojio oko 200 milijuna eura za spor u SAD-u u vezi s kontracepcijskom pilulom Yasmin a već se suglasio da će platiti 750 milijuna dolara kako bi namirio gotovo 3,5 tisuća tužbi zbog ugrušaka koje stvara Yasmin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Spremno dočekajte novu turističku sezonu