Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Preventiva

Dvanaestogodišnjaci u PGŽ-u imaju u prosjeku jedan pokvareni zub

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2018. u 9:02 2018-03-11T09:02:00+01:00

Zahvaljujući ovom programu sustavno se vodi briga o oralnom zdravlju trudnica, djece predškolskog uzrasta, upisnika u prvi razred te učenika petih razreda, a u idućim godinama uključit će se i briga za oralno zdravlje osoba starije životne dobi 

Program Unapređenje oralnog zdravlja djece i mladih, jedini je preventivni program ove vrste u državi koji se provodi već desetu godinu. Zahvaljujući ovom programu sustavno se vodi briga o oralnom zdravlju trudnica, djece predškolskog uzrasta, upisnika u prvi razred te učenika petih razreda.

Program se provodi suradnjom PGŽ-a, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Katedrom za dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Tijekom deset godina provođenja dobiveni su rezultati koji ukazuju da se zdravlje zuba učenika u Primorsko-goranskoj županiji znatno unaprijedilo te je bolje od prosjeka Hrvatske.

CAP indeks

– Ovakve programe treba poticati, približiti se djeci i pomoći roditeljima kako to ne bi bila isključivo njihova osobna odgovornost, nego da i društvo učini više. Novim aktivnostima u idućim godinama uključit ćemo i brigu za oralno zdravlje osoba starije životne dobi – istaknuo je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prof. dr. Vladimir Mićović. Voditeljica Odjela socijalne medicine dr. Helena Glibotić Kresina predstavila je rezultate ističući CAP indeks koji govori o broju karioznih, izvađenih i plombiranih zuba i određuje zdravlje usne šupljine. Prije deset godina CAP indeks u djece u Hrvatskoj bio je poražavajući, iznad 4.

– Potaknuti takvim rezultatima, prije deset godina krenuli smo u provedbu programa, a u 2017. godinu CAP indeks je pao na 1,1 što znači da naši dvanaestogodišnjaci imaju u prosjeku jedan pokvareni zub. Bolje nego što preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija – naglasila je Glibotić Kresina.

Razvijena sredina

Najavila je obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja koje će se održati 16. ožujka na Medicinskom fakultetu. U sklopu zdravstveno-edukativnog programa bit će obilježeno deset godina županijskog programa i 25 godina Primorsko-goranske županije.

Program Unapređenje oralnog zdravlja djece i mladih od 2008. godine financira PGŽ te svake godine izdvaja iznos od 280.220 kuna za njegovo provođenje.

– Prema svim ovim intervencijama i drugim javno zdravstvenim programima koje PGŽ financira, još smo se jednom svrstali u red razvijenih sredina koje aktivno brinu za zdravlje svojih stanovnika. Zajedničkim naporima može se spriječiti epidemija karijesa, bolesti paradonta kao i gubitak zubi – zaključila je prof. dr. Đulija Malatestinić, pročelnica Odjela za zdravstvo PGŽ-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.