Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Nutritivno vrijedan napitak

Dobra vijest za mnoge: Umjerena konzumacija piva dobra je za zdravlje

Foto Pexels.com
Foto Pexels.com
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2019. u 8:14 2019-02-15T08:14:19+01:00

Različita znanstvena istraživanja pokazala su da blaga do umjerena konzumacija pive može imati pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje

Pivo je nesumljivo jedno od najomiljenijih alkoholnih pića Hrvata, ali i kod većine svjetskih nacija, posebice kada se odigravaju važna sportska natjecanja. Kao i kod drugih ića i pića, ukoliko se konzumira umjereno, pivo čini dobro zdravlju. Za one koji to ne znaju ili ih ne zanima sastav, pored vode i vitamina B grupe, pivo u tragovima sadrži i niz vrijednih minerala, nužno potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. U pitanju su minerali poput kalcija, željeza, magnezija, kalija, fosfora, selena i mangana. Pored toga, izvor je antioksidansa, posebice polifenola, biljnih spojeva koji zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav.

Neželjeno debljanje

Upravo zbog tih karakteristika, a na što ukazuju različita znanstvena istraživanja, umjerena konzumacija pive povezuje se, primjerice sa smanjenim kardiovaskularnim rizicima. Talijanski biolog i nutricionist, dr. Daniele Basta, ističe da se zbog prisutnosti alkohola i kalorijske vrijednosti, a ukoliko se redovito konzumira u pretjeranim količinama, gube ti blagotvorni učinci pive na naš organizam.

– Pretjerana konzumacija pive može, osim već spomenutoga, dovesti kroz neko vrijeme i do neželjenog debljanja. S obzirom da se radi o visoko energetskom piću, poželjno je konzumirati ju s nisko energetskom hranom poput mesa ili ribe s raznim povrćem kao prilogom. Valjalo bi, ukoliko već imate probleme s debljinom, izbjegavati kombinacije kao što su pizza i pivo, a kako bi se izbjegle brojne kalorije koje neminovno prate takvu kombinaciju. Naravno, broj kalorija ovisi o tipu pive, ali generalno gledano 200 ml pive sadrži oko 100 kalorija, precizira nutricionist. Ističe da bi se, kako bi se izbjegli zdravstveni problemi, trebala ograničiti konzumacija na dvije čaše od 33 cl dnevno za muškarce, a na svega jednu dnevno za žene.

Iako pivo sadrži manje alkohola od vina, svako pretjerivanje može dovesti do istih posljedica kao i kod drugih alkoholnih pića, počevši od našeg fizičkog izgleda pa sve do narušenog općeg zdravlja i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Borba protiv stresa 

– Različita znanstvena istraživanja pokazala su da blaga do umjerena konzumacija pive može imati pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje. Zasluga je to polifenola prisutnih u pivi, a koji, kako pokazuju istraživanja, imaju protuupalni i antioksidativni učinak na naše tijelo. Umjerena konzumacija može doprinijeti borbi protiv oksidativnog stresa koji je glavni uzrok starenja i na taj način znatno umanjiti štetno djelovanje slobodnih radikala. U suprotnom, ukoliko se pretjera u konzumaciji pive, učinci alkohola mogu biti izrazito negativni za zdravlje našeg srca te mogu dovesti do niza srčanih bolesti, ističe ekspert Daniele Basta.

Konzumacija umjerenih količina pive može imati pozitivan učinak na žene zahvaljujući prisutnosti kalcija u pivi, minerala nužnog za zdravlje kostiju, ali i prisutnosti kemijskih spojeva sličnih estrogenu. Valja, međutim, istaknuti, kako žene trebaju izbjegavati pivu ukoliko boluju od karcinoma, posebice je pivo zabranjeno u slučaju karcinoma dojke. Bezalkoholno pivo, nažalost, nema poput alkoholnog toliku količinu vrijednih polifenola i drugih bioaktivnih spojeva, no može biti dobra alternativa za one koji moraju izbjegavati alkohol.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.