Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Ljepota

Čitajte deklaracije na kozmetici, neki proizvodi imaju stvarno opasne sastojke

Foto: PIXABAY
Foto: PIXABAY
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2019. u 17:54 2019-05-22T17:54:42+02:00

Ukoliko proizvod sadrži mineralna ulja, najvjerojatnije će se na vašoj koži pojaviti brojni prištići. Također, negativno utječe na hormone i na plodnost

Proizvode za ljepotu koristimo uvjereni da čine dobro našoj koži, a nas čine ljepšima. Međutim, neki od proizvoda sadrže i štetne sastojke kojih ponekad nismo svjesni. Svi bi oni trebali biti navedeni na ambalaži. Donosimo vam sedam sastojaka koje bi trebali izbjegavati u širokom luku, te pojašnjenje zbog čega su oni štetni.

1. Parabeni

Jednostavno rečeno, parabeni su konzervansi. Oni se nalaze u mnogim proizvodima za njegu, ali i onima za uljepšavanja. Njihov je zadatak da inhibiraju rast plijesni i bakterija. Loša vijest je da parabeni u tijelu imitiraju estrogen. Ako želite utvrditi da li proizvod sadrži parabene, na deklaraciji potražite sljedeće sastojke: butylparaben, methylparaben i propylparaben.

2. Sulfati

Sulfati su sastojci šampona, gelova za tuširanje i sredstava za čišćenje. Povezuje ih se s rakom, neurotoksičnošću, iritacijom kože i endokrinim poremećajima. Tenzidi ili surfaktanti su površinski aktivne tvari koje smanjuju površinsku napetost vode te tako omogućuju nastajanje pjene. Oni su glavni sastojci deterdženata, a koriste se i kao emulgatori, omekšivači i odmašćivači.

3. Hidrokinon

Ovaj snažan sastojak je vrlo efikasan u rješavanju pigmentacije kože te eliminiranju ožiljaka. Međutim, ovo je zabranjen sastojak u Europi i ne bi ga trebale koristiti trudnice ili dojilje. Potencijalno je kancerogen ako se unese oralno u velikim količinama. Odlična i sigurna zamjena su vitamin C i kojična kiselina.

4. Ftalati

Koriste se u kozmetičkim proizvodima, parfemima i lakovima za nokte radi boljeg podmazivanja i trajnosti. Oni su povezani sa hormonalnim poremećajima, kao i s kongenitalnim defektima, astmom, neurološkim problemima kod novorođenčadi, problemima s plodnošću i pretilošću.

5. Mineralna ulja

Ukoliko proizvod sadrži mineralna ulja, najverojatnije će se na vašoj koži pojaviti brojni prištići. Također, negativno utječe na hormone i na plodnost. Izbjegavajte proizvode koji sadrže mineralna ulja, naftu ili parafinsko ulje.

6. Sintetičke boje

Iako sintetičke boje čine naše kozmetičke proizvode živim i lijepim, također potencijalno izazivaju rak. Boje se dobijaju iz ugljenog katrana i obično se označavaju slovom E, a zatim slijedi određeni broj. Umjesto toga, birajte proizvode s prirodnim, mineralnim bojama.

7. Sintetički mirisi

Često nazvani parfemi, sintetički mirisi potječu od naftnih derivata i povezani su s poremećajima endokrinog sustava, problemima s plodnošću, dijabetesom, pretilošću te rakom dojke i jetre. Sadrže spomenute ftalate i mogu izazvati i slabosti, razdražljivost i glavobolje. U svakom slučaju, ne morate odustati od svih mirisa, ali je važno samo da tražite mirise na biljnoj bazi, kao što su eterična ulja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.