Mjerenje gustoće kosti u Domu zdravlja Kruge od 17. do 30. između 14 i 20 sati. U paketu je pregled venske cirkulacije te kompjutorska analiza stopala
Brojne akcije
Stanje svojih kostiju, odnosno mogući rizik od razvoja osteoporoze, na dane 20. i 21. listopada provjeravat će zaposlenici zagrebačke gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1, u vremenu od 12 do 16 sati. U subotu, 22. listopada, Hrvatsko društvo za osteoporozu i Gradski ured za zdravstvo i branitelje kao organizatori ovih akcija upriličit će javnu tribinu na temu vitamina D i njegovom utjecaju na bolesti kosti. Tribina će se održati u hotelu International u Miramarskoj 24 u 11 sati, a od 11 do 16 sati na istom će se mjestu građanima besplatno mjeriti mineralna gustoća kosti uz savjetovanje s liječnikom specijalistom.
Osteoporoza je bolest obilježena smanjenjem gustoće kostiju zbog prekomjernog gubitka kalcija i koštanog tkiva, pri čemu kosti postaju porozne. Takve kosti pojačano su osjetljive te su kod oboljelih česti prijelomi kralježaka, bedrene kosti i podlaktice. Bolest se često otkrije slučajno, kad minimalna trauma izazove prijelom, a na rendgenskoj slici se vidi isprana kost. Najteža posljedica osteoporoze je prijelom vrata bedrene kosti, a uglavnom se događa ženama. Od osteoporoze u Hrvatskoj boluje 600.000 ljudi, a samo u Zagrebu njih 200.000.
Uravnotežena prehrana
Kao i kardiovaskularne bolesti i dijabetes, osteoporoza se smatra bolešću modernog doba, a stručnjaci predviđaju da bi se u sljedećih 50 godina broj oboljelih od te bolesti mogao udvostručiti. Razlog je suvremeni način života, odnosno nezdrava prehrana, pušenje, konzumacija alkohola i fizička neaktivnost, no smatra se da je sve veći broj oboljelih i posljedica starenja stanovništva.
Kako bi se smanjio rizik obolijevanja od osteoporoze, kao jednog od glavnih uzroka invaliditeta u starijih ljudi, liječnici preporučuju prestanak pušenja, smanjenje potrošnje alkohola te više kretanja i vježbi, posebno u starijoj životnoj dobi. Osteoporozu je moguće prevenirati i zdravom, uravnoteženom prehranom bogatom kalcijem. Prehrana, naime, ima bitan utjecaj na izgradnju i očuvanje zdrave koštane mase, ali i na ublažavanje ili usporavanje tijeka bolesti. S druge strane, nedostatak kalcija i vitamina D, kao i prehrana siromašna bjelančevinama, povećava rizik od osteoporoze, dok prevelike količine vitamina A u prehrani mogu smanjiti gustoću kostiju.
Bolest se uglavnom prepoznaje tek nakon što dođe do komplikacija pa su akcije mjerenja gustoće kostiju prava prilika da se bolest na vrijeme otkrije. Simptomi osteoporoze uglavnom su pritajeni, a to mogu biti bolovi u donjem dijelu leđa, gubitak na visini i pogrbljenost.