Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Postnatalne vježbe

Baby joga: Fizički oporavak za majku, masaža i prisnost za bebu

Baby joga: Fizički oporavak za majku, masaža i prisnost za bebu
Baby joga: Fizički oporavak za majku, masaža i prisnost za bebu
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2016. u 7:02 2016-05-27T07:02:06+02:00

Radi se o vježbama u kojima majka koristi bebu kao »uteg«. Bebama su vrlo ugodne jer dobivaju puno pažnje, a među izravnim koristima su povećanje tjelesne kondicije majke, te poboljšanje probave i smirivanje bebe 

Uz nezaustavljivi rast broja poklonika joge razvijaju se različiti stilovi i metode kako je integrirati u život u različitim stanjima te kroz razne životne faze. Za žene je to često naročiti izazov jer se u razdoblju trudnoće i nakon nje drastično mijenjaju tjelesne potrebe i mogućnosti, a s obzirom na potrebe dojenčeta i dostupnost vremena »za sebe« u kojem bi majka mogla neometano vježbati.

Za to su razvijeni posebni pristupi trudničke »prenatalne joge« te razmjerno novi sistem tzv. Baby joge kojim ćemo se u ovom tekstu podrobnije pozabaviti. Baby joga zapravo predstavlja način da se objedini ono što je potrebno majci s onim što je potrebno bebi. Mami je dakako potreban set vježbi za oporavak od trudnoće i poroda ali i olakšavanje izazova cjelodnevnog nošenja djeteta koje ubrzano raste.

Bebama je pak potrebna masaža kako bi se pokrenula probava koja je u toj fazi života obično spora dok istodobno imaju i neposrednu korist intenzivnog tjelesnog kontakta s majkom, koji je jedan od preduvjeta normalnog razvoja dojenčadi.

– Baby joga je zapravo postnatalna joga u kojoj mama vježba koristeći bebu kao svojevrstan uteg. Bebama je vrlo ugodna jer dobivaju puno kvalitetne pažnje – čitavo ih se vrijeme masira, a povremeno im se i pjeva.

Uz jogu sve faze majčinstva

Joga je danas posve prilagođena svim fazama majčinstva pa zaljubljenice u jogu mogu vježbati praktički sve do poroda, a kako smo vidjeli ubrzo i nastaviti zajedno s djetetom. Trudnička, odnosno prenatal joga uvažava posebnosti trudnoće pa tako modificira asane (pozicije) kako bi majke mogle uživati njihove koristi bez da ugrožavaju svoje ili zdravlje ploda. Prenatal je dakako lakši od većine »običnih« stilova, vodi se računa da se izbjegava pritisak na trbuh, te se izbjegavaju inverzne pozicije i balansi iz kojih bi trudnica mogla pasti i ozlijediti se. Majke vježbačice kažu da im poznavanje joge i tehnika disanja svakako pomaže pri ispravnom disanju u trudovima, dok su druga iskustva s porođaja raznolika – ima jednostavnih poroda, ali ima i komplikacija te carskih rezova. No jedan jasno dokumentirani i redovno prijavljivani benefit joge je neizmjerno brži oporavak od posljedica poroda.

Među izravnim koristima su povećanje općeg zadovoljstva i tjelesne kondicije majke, poboljšanje probave i lakše smirivanje bebe te dakako jačanje psihološke i emocionalne povezanosti mame i djeteta, ističe instruktorica joge Brankica Butorac, koja je nedavno u Berlinu završila edukaciju za Baby jogu, održanu u organizaciji britanske neprofitne udruge Birthlight koja je prva i osmislila ovakav način vježbe.

S Baby jogom može se započeti od djetetovog trećeg mjeseca te je moguće vježbati dok dijete ne propuže, što se obično dogodi s oko deset mjeseci. Majke se u tom periodu često osjećaju fizički i psihički iscrpljeno pa im je kvalitetno osmišljeni set vježbi kojima bi uspostavile kontrolu nad svojim energetskim stanjem od iznimne koristi. Baby joga pritom poseban fokus stavlja na dvije regije ženskog tijela – zdjelično područje i rameni pojas.

Zdjeličnom je području zbog promjena koje se događaju u tijelu prije poroda i naročito zbog samog čina poroda potrebna posebna pažnja kako bi se brzo i uspješno oporavilo, pa se ciljanim vježbama jačaju mišići pelvičnog poda, kegelovi mišići te mišići stabilizatori kukova. S ramenim pojasom je pak bitno drugačija situacija – kad porod prođe problemi u tom dijelu tijela tek počinju.

Zajedničko opuštanje

Kontinuirano i obično asimetrično nošenje rastućeg tereta u vidu dojenčeta, koje uz normalan razvoj svaki mjesec dobije preko pola kilograma težine, veoma je zahtjevno za ruke i ramena, stoga je iznimno korisno ojačati, istegnuti te naučiti opuštati mišiće koji se često koriste.

– Pod onime što zovemo Baby joga nudimo sveobuhvatnu stimulaciju osjetila združenu s pokretom i ritmom koji je bebama potreban kako bi ponajbolje integrirale to iskustvo i učile, opisala je pak svoju intenciju na web stranici udruge Birthlight pokretačica metode, Francoise Barbira Freedman.

Naglasak metode je na nježnosti, razigranosti i ritmičnosti pokreta, prilagođenosti tehnika tijelu dojenčeta, pomnom uvježbavanju tranzicija iz položaja u položaj te zajedničkom opuštanju majke i djeteta. A upravo u opuštanju koje novim mamama itekako treba, zajedno s ništa manje bitnim tehnikama smirivanja djeteta krije se velik dio draži Baby joge.

– Dijete je savršeno mirno kad su majčina pažnja i prisutnost u cijelosti usmjereni na njega. U to sam se na edukaciji i uvjerila iz prve ruke, bila je prisutna i Njemica indijskog podrijetla s kćerkicom od svega šest mjeseci i bilo je predivno gledati kako je dijete bilo mirno i zadovoljno. Sjajno je bilo vidjeti i visoku razinu majčine intuitivnosti, činilo se kao da iste sekunde prepoznaje što beba želi. Objasnila mi je da ona masira svoje dijete svaki dan te da je masiranje beba dio indijske tradicije koju žena nakon poroda nauči od iskusne žene, ispričala nam je Butorac.

Sama tehnika tako je dvostruko inspirirana indijskom tradicijom, s jedne strane jogom kao nezaobilaznim instrumentom za rad na zdravlju i mirnoći tijela i uma, te s druge indijskom tradicijom masiranja djece. Neke od masažnih tehnika koje se primjenjuju dio su indijske tradicije stare dvije tisuće godina i pokretačica tehnike Barbira Freedman ističe da ih je naučila izravno od indijskih baka, osim kojih kao inspiraciju navodi i bake s područja Južne Amerike koja također njeguju tradiciju »strukturirane bliskosti« s djecom kroz umijeće masaže i fizičkog dodira.

Kako izgledaju tehnike moguće je pogledati i na Youtube-u, ali valja ih razlikovati od kontroverznih i učestalo kritiziranih videa Ruskinje Lene Fokine koji više nalikuju žongliranju pomoću dojenčadi, a koji osim imena nemaju dodirnih točaka s nježnim i promišljenim tehnikama Baby Yoge.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.