Moćne namirnice

Anthony William o hrani koja mijenja živote: Nikad ne podcjenjujte snagu jabuke

P. N.

Jabuka je više od ukusne voćkice

Jabuka je više od ukusne voćkice

Ako znanost jednog dana i otkrije tisuće fitokemikalija koje određene namirnice sadrže, ona se i dalje neće početi baviti velikom tajnom – da nas te vrste hrane iscjeljuju na svim razinama, ističe  Anthony William



Anthony William, poznatiji kao Medicinski medij i autor istoimenog svjetskog bestselera novom je knjigom „Hrana koja mijenja život“ (na hrvatskom objavljena u izdanju Planetopije) ponovo privukao pažnju. William otkriva kako najbolje iskoristiti dobrobiti više od 50 biljnih namirnica kako bi promijenili svoj život nabolje.


Navodi informacije o specifičnim faktorima koji stoje iza drastičnog porasta bolesti te kako zaštiti sebe i svoju obitelj, detaljan opis više od 50 namirnica koje obnavljaju DNK, jačaju imunitet, povećavaju mentalnu jasnoću, alkaliziraju sve tjelesne sustave, tehnike za konzumiranje i obradu voća, povrća, začinskog bilja i samoniklih namirnica za najbolju iskoristivost njihovih ljekovitih svojstava.




Kako odabrati najbolju hranu za ublažavanje različitih zdravstvenih tegoba i simptoma, među kojima su: autoimune bolesti, tjeskoba, problemi s probavom, umor, alergije na hranu, neplodnost, nesanica, lajmska bolest, gubitak pamćenja, migrene, bolesti štitne žlijezde, pretilost i mnoge druge.


Čudo iz svemira


– Dok čitate o ovih 50+ vrsta hrane, primijetit ćete da često koristim riječ čudo. Vjerujte mi, taj izraz ne koristim olako. Mogao bih ga upotrijebiti uz svaku vrstu hrane, i pritom ne bih pretjerao. Upravo u ovom trenutku, znanstveno razumijevanje pozitivnih učinaka ovih vrsta hrane nudi tek šačicu informacija u usporedbi s cijelim mnoštvom informacija koje znanost tek treba otkriti. Pa čak ako znanost jednog dana otkrije tisuće fitokemikalija koje ove vrste hrane sadrže, kao i njihove skrivene moći kad je riječ o ljekovitom djelovanju kod određenih bolesti, ona se i dalje neće početi baviti velikom tajnom – da nas te vrste hrane iscjeljuju na svim razinama.



Razlog tomu jest taj što svaka od tih namirnica u sebi nosi aspekt čudesnosti koja potječe od Boga i univerzuma. Tijekom desetljeća, koliko već govorim o Duhovoj mudrosti iscjeljivanja povezanoj sa skupinama hrane koje spadaju u Svetu četvorku, bio sam svjedokom kako te čudesne značajke transformiraju život tolikim ljudima – i upravo ih zato nazivam hranom koja mijenja život. Odlučite li ih unijeti u svoj život dosljedno i u velikim količinama, one će jednako djelovati i u vašem životu, kaže autor knjige „Hrana koja mijenja život“. Evo što je rekao o jabukama.


Detoks teških metala


„Nikad ne podcjenjuj snagu jabuke jer ima protuupalna svojstva. Encefalitis (upala mozga), sindrom iritabilnog kolona te virusne infekcije (koje za posljedicu mogu imati upalu živaca), samo su neka stanja kod kojih jabuke igraju presudno važnu ulogu u prehrani, želimo li umiriti sustav smanjivanjem virusa i bakterija koji uzrokuju upalu.


Fitokemikalije u jabukama ovo voće čine istinskom hranom za mozak, koja hrani neurone i povećava električnu aktivnost. Jabuke s crvenom korom sadrže antocijanine, čak malvidin (vrstu antocijanidina) u tragovima, koji su djelomično zaslužni za crvenu boju. Ti pigmenti imaju svojstva koja smanjuju opasnost od pretilosti te sadrže sastojke koji jačaju probavni trakt, potičući gubitak tjelesne težine.


Jabuke također imaju tragove flavonoida, rutina i kvercetina – fitokemijskih supstanci odgovornih za detoksikaciju teških metala i zračenja – kao i aminokiseline glutamin i serin, koje podupiru proces detoksikacije mozga od monosodijum glutamata (MSG). To voće podupire proces detoksikacije i čišćenja organa, potiče cirkulaciju u limfatičkom sustavu, obnavlja oštećenu kožu i regulira razine šećera u krvi.


(Re)hidracija stanica


Jabuke su najbolji čistač crijeva. Kako se pektin iz jabuka kreće vašim probavnim sustavom, on prikuplja i vaše tijelo oslobađa od mikroba kao što su bakterije, virusi, gljivice i plijesan. On također prikuplja i izlučuje trule, oštećene bjelančevine te otpad koji se zavukao u džepiće crijeva, a koji hrani štetne bakterije kao što su E. coli i C. difficile. Zahvaljujući tomu, jabuke su izvrstan antiproliferativni lijek za liječenje sindroma propusnog crijeva (izazvanog prekomjernim razvojem kolonija štetnih bakterija u crijevima) te druge probavne poremećaje.


Jabuke također imaju snažno hidrirajuće djelovanje na dubokoj, staničnoj razini. One pružaju dragocjene minerale u tragovima, kao što su mangan i molibden, baš kao i elektrolite te presudno važne mineralne soli koje pomažu proces rehidracije tijela poslije tjelovježbe ili bilo koje druge vrste stresa.


Jabuka


Jabuka



Odbačeni krumpir i „preslatko“ voće


Knjiga „Hrana koja mijenja život“ puno je šira od preporuke ‘jedite više voća i povrća’, koja nam zna ukrasti svu radost i sreću koju osjećamo dok jedemo. Tradicionalni vam savjeti kažu što biste ‘trebali’ pojesti kad osjećate poriv za pizzom, ali u ovoj se knjizi ne iznose nikakvi sudovi. Nema posramljivanja. Nema policije za hranu, kaže legendarna dr. Christiane Northrup.


Kad vam kaže da jedete divlje borovnice, Anthony ne govori samo o antioksidansima u toj ukusnoj namirnici, nego i o fascinantnim energijama preživljavanja koje su također komprimirane u tom bobičastom voću koje raste i cvjeta u ekstremnim uvjetima. Kad jedete divlje borovnice, doslovce u tijelo unosite njihovu nevjerojatnu želju za opstankom, unatoč svemu što je okrenuto protiv njih.


Razmotrimo sad skromni i često neopravdano odbačeni krumpir. U trenucima kad osjećamo da smo izgubili kompas ili kad nam je pomućena vizija u životu, krumpir nam daje temeljnu snagu. Dio snage tog gomolja krije se i u njegovoj sposobnosti da crpi visoke koncentracije makro i mikro hranjivih tvari iz tla. On utjelovljuje značajke uzemljenosti i stabilnosti, ali nas i podsjeća na vlastite skrivene darove – aspekte našeg bića koji su, poput krumpira, zakopani pod zemljom. I on nam može pružiti mnoge blagodati.


Ova knjiga bavi se i neistinama i mitovima o hrani koji nas već desetljećima zbunjuju. Među njima su strah od voća jer smo prirodnu slatkoću pogreškom poistovjetili s ‘lošim’ šećerima kojim nas današnja industrija bombardira te pogrešno povjerovali da i taj voćni šećer pridonosi pretilosti i lošem zdravlju. Slatkoću voća nikako ne možemo tretirati na taj način. Moramo ga jesti puno više. Otkad sam unijela više voća u svoju prehranu, moja potreba za slatkim gotovo je posve nestala.


Za svaku vrstu hrane navedene u knjizi, od krušaka do celera, i mnogih drugih, Anthony iznosi zdravstvena stanja i simptome koje će svaka od njih ublažiti. Kad ih jedete, svaka vrsta voća ili povrća također vam pruža određenu vrstu emocionalne i duhovne podrške, navodi dr. Northrup.