Kokosovo ulje široko se primjenjuje u kulinarstvu. Primjena u kozmetici ograničena je na svojstva ovlaživanja i omekšavanja kože
Najbolje nerafinirano
Unutrašnjost kokosovog oraha (pulpa) se melje nakon čega se miješa s vodom. Prirodnim putem u toj se mješavini odvoji kokosovo mlijeko od ulja koje se izdvoji na površini. Postupak traje do 24 sata. Nakon toga se ulje može sakupiti. Ovo se naziva »mokri« ili tradicionalni postupak dobivanja ulja i rezultat je »djevičansko« ili prirodno nerafinirano kokosovo ulje koje ima intenzivni miris kokosa. Drugi postupak je hladno tiještenje kokosovog ulja iz sušene pulpe.
Odlično i u kulinarstvu
Masne kiseline u kokosovom ulju grade specifične masne komplekse po čemu je ovo ulje i posebno u odnosu na druga biljna ulja. Kokosovo ulje sadrži u najvećoj količini masne kiseline srednje dugih lanaca, dok većina drugih biljnih ulja sadrže masne kiseline dugih lanaca. Duljina lanaca masnih kiselina određuje kemijska i fizikalna svojstva biljnih ulja i maslaca. Svoje kruto agregatno stanje na sobnoj temperaturi kokosovo ulje ima radi visokog sadržaja (92%) zasićenih masnih kiselina.
U sastavu su najviše zastupljene sljedeće masne kiseline: zasićene (laurinska, miristinska, palmitinska, stearinska), mononezasićena oleinska i polinezasićena linolenska kiselina. Na sobnoj temperaturi kokosovo ulje je krutina bijele boje, dok otapanjem prelazi u prozirnu bezbojnu tekućinu. Vrlo je otporno na visoke temperature što ga čini uljem izbora za prženje i kuhanje u kulinarstvu.
Kokosovo ulje široko se primjenjuje u kulinarstvu. Primjena u kozmetici ograničena je na svojstva ovlaživanja i omekšavanja kože. Korisno je u tretmanima suhe kože, usana i kose, najčešće u sastavu uljnih mješavina i pripravaka prirodne kozmetike.