Subota, 28. ožujka 2015.
Inhibitori proteaze HCV-a

U EU odobren boceprevir - novi lijek za hepatitis C

REUTERS
REUTERS
Autor: HINA
Objavljeno: 8. rujna 2011. u 14:02

Kronični hepatitis C (HCV) potencijalno je ozbiljna virusna infekcija jetre od koje boluje približno četiri milijuna Europljana.

Europska komisija odobrila je novi lijek boceprevir za liječenje virusnog hepatitisa C genotipa 1, koji je u kombinaciji s peginterferonom alfa i ribavirinom, namijenjen liječenju bolesnika s bolešću jetre koji prethodno nisu bili liječeni ili im prethodna terapija nije bila uspješna, priopćila je farmaceutska tvrtka MDS.

Lijek je dobio odobrenje za stavljanje u promet u svim zemljama članicama Europske unije (EU). Kronični hepatitis C (HCV) potencijalno je ozbiljna virusna infekcija jetre od koje boluje približno četiri milijuna Europljana.

Boceprevir je prvi u novoj klasi lijekova koji se zovu inhibitori proteaze HCV-a. Lijek izravno djeluje protiv virusa tako što ometa sposobnost virusa da se umnožava, onesposobljavajući ključni virusni enzim.

Postojeća standardna terapija za liječenje kroničnog hepatitisa C djeluje tako da jača prirodni imunološki odgovor organizma na virus, a u većine bolesnika ne može se postići trajni virološki odgovor.

Odobrenje za stavljanje u promet lijeka boceprevir u kombinaciji s postojećom standardnom terapijom temelji se na rezultatima ispitivanja djelotvornosti i sigurnosti primjene u dva velika, ključna klinička ispitivanja faze III koja su se provela u Europi i Sjevernoj Americi.

U njima je sudjelovalo 1500 odraslih bolesnika s kroničnom infekcijom virusom hepatitisa C genotipa 1 koji se još nisu počeli liječiti ili je prethodno liječenje bilo neuspješno.

Komentari

Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se