Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Moda

'Prvo Kina, pa svijet': Mladi Istranin Robert Bojanić sve uspješnije plovi modnim vodama

 'Prvo Kina, pa svijet': Mladi Istranin Robert Bojanić sve uspješnije plovi modnim vodama
'Prvo Kina, pa svijet': Mladi Istranin Robert Bojanić sve uspješnije plovi modnim vodama
Autor:
Objavljeno: 2. listopad 2017. u 7:19 2017-10-02T07:19:30+02:00

Samo želim putovati, vidjeti gradove. Sve je ovo veliko životno iskustvo za mene i zaista volim biti model, iako nije nimalo lako kako svi misle, kaže Robert 

POREČ I Istra, točnije Poreč može se pohvaliti da ima predstavnika u svijetu mode. Radi se o Robertu Bojaniću, Porečanu koji se prije dvije godine preselio u Zagreb gdje se počeo probijati u svijetu mode u kojem kod nas uglavnom dominiraju žene. Iako su muškarci u tom poslu u nas rijetkost, u svijetu ima puno zgodnih i uspješnih modela i manekena. Robert se ovim poslom počeo baviti prije samo godinu dana i doista mu je brzo krenulo, jer se trenutno nalazi u Kini, odakle planira osvojiti svjetsko tržište. Ovaj mu se posao dogodio sasvim slučajno.

– Doselio sam se u Zagreb prije dvije godine i dugo sam razmišljao što bih radio. Planirao sam se dalje školovati, ali onda mi je sinula ideja za manekenstvo. Sestra Nina poslala mi je link u kojem Elite Model Look traži nova lica. Otišao sam na casting, dospio u finale i ušao među tri najbolja. Nakon toga počeo sam nositi revije i snimati modne editorijale.

Ma kakva trema 

Godinu dana radio sam u Zagrebu i nakon toga sam završio u Kini i ovdje sam trenutno u gradu Guangzhou. U početku mi je bilo teško, ali s vremenom sam se navikao na ljude, hranu i kulturu. Svaki dan imam castinge i nakon toga počinjem raditi. Ovdje je to pravi posao, ljudi jako vole i cijene modele. Za njih smo celebrity, svi se žele s nama slikati. Jako sam sretan i ovakvu priliku sam dugo čekao, imam super agenciju i volim to što radim, kaže Robert.

Prije toga osam se godina bavio suvremenim plesom, za što kaže da mu je puno pomoglo u karijeri modela, jer se naučio ponašati na sceni i pred publikom, pa danas uopće ne osjeća tremu. Nakon uspjeha na natječaju Elite Model Looka Robert je brzo pronašao agenciju, počeo snimati razne editorijale za modne časopise i kampanje i nositi revije. No, u Hrvatskoj ima jako malo revija, možda četiri, pet godišnje, a k tome traže se najviše ženski modeli. Odlazak u inozemstvo bio je logičan put u karijeri ovog mladog Porečana koji tu ne misli stati. Na upit je li to uopće ikad bio njegov životni izbor, Robert je rekao da se nikad prije nije vidio u ulozi modela, sve se dogodilo spontano, a trenutno se tim poslom želi baviti dokle god bude mogao.

– Do sada sam stvarno puno toga napravio, od revija, editorijala pa do glume. Stvarno je falilo u Hrvatskoj narančastih modela tako da sam zaista bio dosta zaposlen. Odradio sam mnogo editorijala za modne časopise, radio kampanje za shopping centre i sunčane naočale i glumio u jednom filmu koji će biti prikazan iduće godine na Pula film festivalu. Surađivao sam i s jednom dizajnericom iz Londona, ističe Bojanić koji radi za agenciju Relatum Models.

Na upit kako je uopće došlo do angažmana u Kini, veli nam da je jedna tamošnja agencija vidjela njegove fotografije na internetu, jako im se dopao pa su ga pozvali da dođe raditi za njih.

– Agencija se zove MNG Models i jedna od poznatijih agencija. Ovdje modeli najprije idu na razne castinge i nakon toga dobivamo poslove. Ako mi krene, onda idem u Hong Kong, Japan i na Tajland, tako da će ovo biti velika turneja po Dalekom istoku, otkriva nam Robert.

Pitali smo ga i o životu u Poreču, gdje je završio osnovnu školu i srednju turističko-ugostiteljsku školu. Cijelo se vrijeme bavio plesom, a prvi je javni nastup imao 2007. godine, kada je imao tek deset godina. »Od tada sam postao pravi hit, prozvali su me porečkim 'Billyjem Elliotom'. Imao sam nastupe po cijeloj Hrvatskoj i Srbiji, ali najviše u Istri. Sudjelovao sam na natjecanjima u Pazinu, Puli, Zagrebu, Osijeku, Požegi, Karlovcu i Rijeci. Plesna karijera je završila u srednjoj školi zbog previše obaveza. Plesao sam u porečkim društvima DND, Mot 08 i USB«, prisjetio se Robert.

No, kako su životni putovi nepredvidivi, Bojanić se iz malog Poreča vinuo do Kine, a gdje će završiti – to još ni Robert ne zna.

– Za sada sam u Guangzhou, moji agenti me planiraju slati na druga mjesta, ali bih volio bar božićne praznike provesti u Zagrebu. Nakon Kine bih volio otići u Pariz, Milano, London i New York. Samo želim putovati, vidjeti gradove. Sve je ovo veliko životno iskustvo za mene i zaista volim biti model, iako nije nimalo lako kako svi misle, kaže Robert.

Iza scene i kamere slika je drugačija, jer ima puno priprema. Prije revije se dođe čak pet sati ranije, jer treba isprobati odjeću, šminku i frizuru, pa slijedi generalna proba. Snimanja su još teža, ona znaju potrajati po cijele dane. No, zaključuje Bojanić, kad se posao voli i još k tome uživa u njemu, onda i nije tako teško.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija