Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Uskoro revija

foto Modni dvojac ELFS: Želimo da naša odjeća živi na ljudima i s ljudima

Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić, foto Daniel GALIĆ
Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić, foto Daniel GALIĆ
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2018. u 16:11 2018-09-29T16:11:29+02:00

U svojim bismo kreacijama voljeli vidjeti svaku osobu koja uđe u neki od ELFS prodajnih mjesta u Hrvatskoj ili inozemstvu. Najviše nas najviše veseli kad vidimo da naša odjeća živi izvan svjetala reflektora jer tada znamo da smo uspjeli

Modni dvojac ELFS sljedećeg će tjedna u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu predstaviti kolekciju za jesen/zimu 2018./2019. godine. Teško je zamisliti glazbu bez mode i modu bez glazbe, a njihova neraskidiva veza i međusobni utjecaj inspirirali su dizajnere Aleksandra Šekuljicu i Ivana Tandarića oko odabira prostora za predstavljanje najnovije kolekcije. Četrnaest godina djelovanja na domaćoj i regionalnoj sceni ELFS će tako obilježiti u povijesnom prostoru i hramu hrvatske glazbe koji će prvi put biti kulisom za neko modno događanje. Što donosi njihova nova kolekcija za koju je nedavno snimljena kampanja u Rovinju, doznajte u nastavku.

U četvrtak 4. listopada predstavit ćete žensku kolekciju za jesen/zimu 2018./2019. Kako biste je opisali u nekoliko rečenica?
– Elegantna, ležerna, neopterećena i suvisla kolekcija s repom i glavom u kojoj nećete uživati samo ove sezone, nego i sljedećih godina jer komadi su ništa manje nego bezvremenski.

Foto Daniel Galić

Jeste li u novu kolekciju uveli neke možda dosad nekorištene elemente?
– Grafičke tkanine zamijenili smo teksturiranima i to spada u novinu, dok su linije i dalje jednako pročišćene, ali puno ženstvenije. Nisu toliko djevojačke na kakve ste navikli.

Autorske tkanine

Zadnjih nekoliko kolekcija koristite vrlo slične (cvjetne) printeve. Kada ćete, i hoćete li, »odustati« od cvjetnog uzorka?
– Sezonama smo prepoznatljivost stvarali autorskim cvjetnim tkaninama od kojih ove sezone lagano odstupamo kako bismo se u proljeće vratili cvjetniji no ikad.

Foto Daniel Galić

Izjavili ste da vaša nova kolekcija ne predstavlja veliki stilski zaokret, već nadogradnju vaše dosadašnjeg uspješnog rada. Znači li to da igrate na sigurno?
– Imamo vjerne klijente koji su nam vječna inspiracija i nije za očekivati da im velikim stilskim zaokretima okrećemo leđa. Divno je nadograđivati ideju, poboljšavati kvalitetu izrade, krojeve, materijale i vidjeti da to klijentela za koju radiš jako cijeni. Naša je odjeća namijenjena da živi na ljudima i s ljudima, a ne da stoji u »muzeju« do kojeg bi ti veliki zaokreti mogli dovesti. To ne znači da neku od naših kolekcija ne bismo mogli predstaviti u nekom od naših predivnih muzeja.

Zašto ste najnoviju kolekciju odlučili predstaviti u Hrvatskom glazbenom zavodu?
– Moda i glazba idu ruku pod ruku od pamtivijeka. Zajedno stvaraju trendove i kreiraju kulturu društva kao dio umjetnosti. Glazba je vječita inspiracija trendovima koje stvara u modi, pojedini glazbeni trendovi zaživjeli su upravo zahvaljujući modi. Kroz stvaranje se često referiramo na glazbu i surađujemo s glazbenicima, zajednički osmišljavamo njihove vizualne identitete koji potom stvaraju trendove. Stoga nam se učinilo logičnim i prirodnim da jednu našu kolekciju predstavimo u ovom hramu glazbe.

Foto Daniel Galić

Koliko vas glazba inače inspirira u vašem radu?
– Glazba potiče inspiraciju i podsjeća na neke zaboravljene stvari te nas tjera na razmišljanje o nekim novim idejama. Uvijek, ali baš uvijek, kad nam se dogodi stvaralačka kriza, glazba ju uništi.

Inspirativan prostor

Na prošlogodišnjoj reviji za glazbenu kulisu pobrinuli su se Nipplepeople i Zdenka Kovačiček. Hoćete li i ove godine imati živu glazbu na modnoj pisti?
– Hrvatski glazbeni zavod koji je ujedno i prva koncertna dvorana u Hrvata, iznimno je inspirativan prostor i vjerujemo da će nam do samog početka revije pasti na pamet još barem deset različitih ideja o glazbenoj kulisi. Prepuštamo se tom inspirativnom trenutku i vjerujemo da će svi uživati u prezentaciji naše najnovije kolekcije za jesen zimu 2018./2019. godine.

Foto Daniel Galić

Poznati svjetski dizajneri u zadnje vrijeme kolekcije predstavljaju na sve ekstravagantnijim lokacijama. Što mislite - zbog čega?
– Ekstravagantne lokacije za prezentaciju modnih kolekcija mogu biti dopuna modnoj priči, stilu ili stavu, ali mogu biti i nadomjestak za manjak kreativnosti u istoj što na kraju može biti dobar paket. Potencijalnim kupcima i ljubiteljima mode je najbitniji generalni dojam na temelju kojeg se stvara slika o brendu ili dizajneru.

Neki vaši kolege poput Jurja Zigmana, Aleksandre Dojčinović i Matije Vuice prisutni su na svjetskoj showbizz sceni. Kako vi stojite po tom pitanju? Koga biste voljeli vidjeti u svojim kreacijama?
– U svojim bismo kreacijama voljeli vidjeti svaku osobu koja uđe u neki od ELFS prodajnih mjesta u Hrvatskoj ili inozemstvu. Najviše nas najviše veseli kad vidimo da naša odjeća živi izvan svjetala reflektora jer tada znamo da smo uspjeli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.