Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 14° 14° 4n
14. listopada 2019.
FILIP KOLUDROVIĆ

foto Mladi riječki fotograf snimio editorijal za portugalsko izdanje poznatog časopisa: Korak sam bliže prvoj naslovnici Voguea

Nika Rusakova i Filip Koludrović na obali Temze
Nika Rusakova i Filip Koludrović na obali Temze
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2018. u 10:20 2018-08-11T10:20:00+02:00

Nakon ovog pothvata treba samo spustiti glavu, proslaviti i nastaviti dalje, puno je još toga ostalo napraviti. No, mislim da su mi se otvorila vrata za brojne druge magazine, brendove i klijente

Riječki fotograf Filip Koludorvić niže uspjehe, posljednji u nizu je editorijal na čak dvadeset stranica koje je napravio za portugalsko izdanje Voguea. Koludrović je fotoaparat prvi put uzeo u ruke kada mu je bilo samo šest godina. Prije pet godina kupio je prvi digitalni fotoaparat i započeo s fotografiranjem portreta koji su polako prerasli u modnu fotografiju. Prva velika modna suradnja bio je angažman na Fashion Weeku Zagreb, kada je imao samo 17 godina. Zatim su krenule druge kampanje, hrvatski i na kraju internacionalni časopisi, a suradnja s Vogueom je za sada vrhunac njegove karijere.

Kako je došlo do suradnje s portugalskim izdanjem poznatog časopisa?
– Evo već neko vrijeme stvarno »pikiram« portugalski Vogue jer je trenutno stvarno jedan od najsnažnijih magazina na svjetskoj modnoj sceni, oni experimentiraju i stalno iznova ispituju što je zapravo lijepo i zašto. Nedavno sam dobio priliku pokazati im editorijal koji sam snimio u Londonu i smatrao svojim najboljim radom do sada, i oni su ga prihvatili i odlučili printati na 20 stranica u svome novom izdanju. Smiješno je kako sam za taj editorijal, minutu nakon što smo završili snimanje, znao da će završiti u Vogueu, nekako je ispalo – što zračiš to privlačiš.

Kako je biti prvi Riječanin koji radi za jedno od izdanja kultnog modnog časopisa?
– Mislim da mi još nije došlo do glave što se zapravo dogodilo s obzirom da je samo nekoliko Hrvata imalo priliku raditi za ovaj časopis. Želim samo reći kako osobu i njene želje nikako ne može definirati veličina mjesta iz kojeg dolazi.

Fotografia-de-Filip-Koludrovic_de-Luca-Facioni_-7

Snimanje u središtu Londona

Jesu li imali neke posebne zahtjeve?
– Naravno, editorijali za Vogue licencu zahtijevaju najviši pristup po pitanju odjeće koja se pojavljuje u časopisu, modela te estetike fotografije.

Na kojoj je lokaciji odrađeno snimanje i zašto baš tamo?
– Meni najzanimljiviji dio priče je da je ovaj editorijal snimljen u samom središtu Londona, ispod Millenium Bridga, pored poznatog Shakespearovog The Globe Theatrea. Nekoliko dana smo tražili lokacije, »guglali« svaku plažu i obalu najbliže Londonu, razmišljali o putovanju, rentanju kombija, prijevoza cijele ekipe. Na kraju sam sa svojom producenticom, također Riječankom Tesom Pavić, odlučio snimati na najbližoj plaži, na obali Temze, u samom centru Londona.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4604

Tko je manekenka s kojom ste surađivali? Kako je bilo s njom raditi?
– Radio sam s ruskom manekenkom Nikom Rusakovom, članicom agencije Elite iz Londona, koja iza sebe ima niz editorijala u brojnim časopisima i radila je s vrhunskim svjetskim fotografima. Ona je jedna divna, opuštena i profesionalna djevojka, a zahvljajujući fantastičnom timu cijeli editorijal smo snimili u 4 sata.

S vama je bio cijeli tim? Možete li ih predstaviti?
– Riječ je o prekrasnom timu ljudi. Hvala im što su me podržali i vjerovali u moje ideje. Uz Niku Rusakovu, u timu su bili Rimljanin Luca Falconi kao stilist, divna Joyce Clerkx iz Amsterdama kao make up artist, Tesa Pavić i Timi Letonja koji su odradili produkciju te Federica Barletta koja je bila moja asistentica.

Fotografia-de-Filip-Koludrovicde-Luca-Facioni_-4

Čiju ste odjeću predstavili?
– Sva odjeća koja je korištena je iz novih kolekcija jesen/zima modnih kuća Givenchy, Louis Vuitton, Philipp Plein, Alberta Ferretti, Erdem i Moschino. Raditi u Londonu je super jer imamo pristup zaista ekskluzivnim komadima.

Napornih šest mjeseci

Nakon ovog velikog editorijala, mislite li da su vam otvorena vrata za druga izdanja Voguea?
– Pa svakako mislim da sam korak bliže svojoj prvoj naslovnici Voguea, treba samo spustiti glavu dolje, proslaviti i nastaviti dalje, puno je još toga ostalo napraviti. Također mislim da su mi se otvorila vrata za brojne druge magazine, brendove i klijente.

Fotografia-de-Filip-KoludrovicLuca-Facioni_-3

Što ste još radili u posljednje vrijeme?
– Posljednjih šest mjeseci je bilo stvarno naporno. Od toga sam pet i pol mjeseci bio na putu, od Milana do Londona, Berlina, Amsterdama, Stockholma, Beograda, stvarno više ne znam na kojoj točno adresi živim... Nedavno sam radio naslovnicu i editorijal za srpski Harpers Bazaar, ubrzo izlazi i novi Hrvatski Elle s mojim editorijalom, novo izdanje L'officiela u Vietnamu te također čekam da izađe par časopisa u Londonu i New Yorku koji sadrže moj rad.

Fotografia-de-Filip-KoludrovicLuca-Facioni_-1

Imate li u planu još neke velike projekte?
– Spremam nekoliko divnih projekata koji će uključivati i edukaciju zainteresiranih o fotografiji. Već sad imamo potvrđeno snimano za hrvatski Elle u Rimu sljedeći mjesec. Također spremam projekt na otoku Šolti, gdje ću u starom dvorcu u Maslinici organizirati neku vrstu modne kolonije. Osamnaest fotografa, modela, stilista, vizažista i frizera iz cijele Europe imat će priliku provesti pet dana u prekrasnom dvorcu iz 13. stoljeća i bez ikakvog pritiska urednika ili klijenata stvarati i biti kreativni na koji god način žele. Za kraj ove godine pripremam svoju prvu knjigu crno-bijelih portreta i zadnji projekt je vezan direktno za Rijeku i puno je većih razmjera, ali o njemu ćemo kada bude malo bliže realizaciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.